InterAgro: Există „tatonări” cu Petrom pentru preluarea combinatului Doljchim, aşteptăm un semnal

0

„Acum aşteptăm un semnal de la cei de la Petrom, au fost trimise nişte scrisori de intenţie”, a declarat Marin Mirea, care a precizat că, dacă va prelua Doljchim, InterAgro va lua toţi cei 1.100 angajaţi ai Doljchim, iar capacitatea va rămâne în producţie.

De asemenea, Marin Mirea a mai spus că în prezent InterAgro, de altfel unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, nu achiziţionează gaze de la Petrom, întrucât producătorul deţinut de Grupul OMV din Austria are deja producţia contractată şi o vinde distribuitorilor, iar în prezent InterAgro îşi procură gazele necesare de la producătorul de stat Romgaz.

Compania OMV Petrom, care deţine în prezent combinatul Doljchim, a anunţat în decembrie 2009 că va renunţa la partea de chimie şi petrochimie, până la sfârşitul anului 2010. Petrom achiziţionase Combinatul Doljchim Craiova în anul 1999, acesta devenind o sucursală Petrom.

SC InterAgro SA este o companie privată cu capital mixt româno – britanic, înfiinţată în anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor şi a plantelor tehnice şi comerţul exterior, îndeosebi exportul de îngrăşăminte chimice pentru agricultură.

Omul de afaceri Ioan Niculae, deţinător al unui imperiu în domeniul industriei chimice din România, a declarat recent pentru publicaţia Money Express că a trimis o scrisoare de intenţie către OMV România, dar şi către Guvern şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, manifestându-şi intenţia de a prelua combinatul Doljchim.

„Mi-am propus să fac următorii doi paşi: să realizăm un audit tehnic pentru a vedea în ce stare sunt utilajele de la Doljchim, iar ulterior să discut, împreună cu avocaţii, o mapă de parcurs, pentru a stabili soluţiile de cumpărare a companiei”, a afirmat în Money Express omul de afaceri.

Ioan Niculae rulează anual circa 1,3 miliarde euro, atât prin şase combinate chimice, dar şi prin alte circa 20 de firme care activează în cele mai diverse domenii, cum ar fi producţie agricolă, procesare de carne şi lactate, producţie de uleiuri alimentare şi nealimentare, fotbal, tutun, imobiliare.