Interdicţia cumulului pensie-salariu ar putea fi ridicată

În varianta Guvernului, persoanele ale căror pensii depăşesc valoarea salariului mediu brut pe economie şi care primesc în acelaşi timp salariu de la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare în 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege în Parlament.

 

Cei care sunt în situaţia interzisă de Lege, trebuie să opteze, în cele 15 zile, între suspendarea plăţii sumei pensiei nete care depăşeşte nivelul salariului mediu brut sau menţinerea pensiei, dar încetarea raportului de muncă.

Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca dată de intrare în vigoare 1 iunie 2009.

Raportul Comisiei de muncă modifică însă intenţia Executivului şi lasă posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresivă. Astfel, dacă nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 16%. Dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât salariul mediu brut pe economie, dar mai mic sau egal cu 4 salarii medii brute, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 30%.

Dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a 4 salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu 8 astfel de salarii, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 60%.

În fine, dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a 8 salarii medii brute pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 80%.

În aceste condiţii, restul prevederilor Guvernului, legate de optarea pentru un tip de venit sau altul, nemaifiind necesară, sunt eliminate. În plus, noua lege propusă de Comisia de muncă va avea ca termen de intrare în vigoare prima zi a lunii următoare publicării textului în Monitorul Oficial. Ministerul Finanţelor ar urma să emită normele de aplicare.

Amendamentele sunt semnate de parlamentarii PNL – Teodor Meleşcanu, Ioan Ghişe, Mario Oprea, Emilian Frâncu, Vasile Mustăţea, Constantin Cibu, Vasile Nedelcu, Liviu Paşca, UDMR – Albert Almoş, PSD – Viorel Hrebenciuc, Florian Popa, Rodica Nassar, Sonia Drăghici, Lucreţia Roşca, Georgian Pop, Daniela Popa, Andrei Dolineaschi.

Preşedintele Comisiei de muncă, democrat-liberalul Cristian Rădulescu, a declarat pentru NewsIn că raportul a fost adoptat în forma propusă de liberali, ajutaţi de voturile PSD şi UDMR. „Ministerul Muncii şi-a păstrat punctul de vedere iniţial, de eliminare a cumulului pensie-salariu”, a precizat Rădulescu, adăugând că raportul a fost adoptat cu cele două voturi „împotrivă” ale membrilor PDL, dar cu patru „pentru” de la PNL-PSD-UDMR.

Comisia şi-a motivat raportul pe „necesitatea reducerii graduale a cheltuielilor de personal din administraţia publică şi eliminarea discriminărilor în exercitarea dreptului la muncă”.

Raportul este înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele măsuri ale Cabinetului Boc, care a încercat să impună măsura printr-o Ordonanţă de Urgenţă. La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a decis însă că actul normativ nu respectă Legea fundamentală.

Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constituţie. Acesta prevede că  ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Din aceste considerente, Executivul a înaintat Parlamentului un proiect de lege care să reglementeze problema.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed