AcasăEconomieNewsIntrarea în biserică a Maicii Domnului. Ce este bine să dai de...

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătorită pe 21 noiembrie și este prima mare sărbătoare din Postul Crăciuului.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este numită și Ovidenie, iar încă dinainte de ziua de 21 noiembrie se practică un adevărat ritual. Mai exact, copiii din diferite zone ale țării pun crenguțe de măr într-un vas cu apă în care adaugă agheasmă. Vasul se așază la loc luminos, iar până la Anul Nou acestea înfloresc. În pragul dintre ani, copiii care au îngrijit crenguțele merg și le sorcovesc pe la rude și pe la prieteni, crezându-se că acestea sunt binecuvântate.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Se crede că persoanele sorocovite cu crengule binecuvântate sunt apărate de boli și de pagubă.

Referitor la pomenile care se dau pe 21 noiembrie, ovidenia este sărbătorită prin rugăciune și ofrande. Astfel, în ziua sfântă se dăruiesc anumite mâncăruri de post, pește și lumânări copiilor săraci. Acestea sunt duse la biserică pentru a fi sfințite înainte de a fi dăruită.

Tot de Ovidenie sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică se fac pomeniri pentru toți cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. În memoria lor se dau de pomană pachete cu pește, fructe și lumânări.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi

De asemenea, în ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

În anumite localităţi din nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, potrivit crestinortodox.ro.

Ultimele Articole