AcasăGeneralÎntrebări pe care sa ți le pui înainte de a opta pentru...

Întrebări pe care sa ți le pui înainte de a opta pentru un credit

Creditul este unul dintre cele mai folosite instrumente financiare ale momentului. Foarte multi oameni opteaza pentru credite de nevoi personale atunci cand au nevoie de bani, mai ales in conditiile in care un astfel de ajutor financiar se ofera din ce in ce mai usor.

Solicitarea unui credit insa, poate fi o sabie cu doua taisuri. Daca este facuta dupa o informare foarte atenta si foarte corecta, atunci poate sa fie una dintre cele mai bune decizii ale unei persoane. Daca, in schimb, este facuta impulsiv, pentru cheltuieli care nu sunt tocmai utile, poate sa duca la cheltuieli foarte mari si probleme in ceea ce priveste o creditare ulterioara.

Inainte de a solicita un credit, asadar, este bine sa iti pui cateva intrebari. Iata care sunt cele mai importante:

  1. Cat de mult ai nevoie de credit? In general, un credit este solicitat intr-o situatie urgenta, cum ar fi o situatie medicala neplacuta sau un eveniment care blocheaza, cumva, cursul normal al vietii. Inainte de a solicita creditul pentru nevoia pe care o crezi urgenta, gandeste-te daca poti sa amani cheltuiala pana in momentul in care primesti bani din salariu sau din alte surse. Daca se poate amana, atunci nevoia de imprumut nu este una reala.

 

  1. Ce suma trebuie sa imprumuti? Suma pe care trebuie sa o imprumuti este exact suma de care ai nevoie pentru urgenta. Nu imprumuta niciodata mai mult, deoarece iti cresti costurile inutil. Chiar daca imprumutul se ramburseaza in mai multe rate si ti se pare ca efortul financiar este mic, atunci cand tragi linie descoperi ca ai cheltuit sume foarte mari de bani care puteau fi evitate.

 

  1. Care este tipul de credit pe care trebuie sa il iei? Alegerea unui credit de nevoi personale este simpla, deoarece imprumutul se acorda rapid, fara prea mari eforturi. Totusi, daca ai nevoie de mai multi bani, este de preferat sa optezi pentru un imprumut bancar. Este adevarat ca se acorda mai greu si implica o doza mare de birocratie, insa in acelasi timp, costul sau este mai mic.

 

  1. Care sunt dobanzile pe care le platesti? Dar comisioanele? Nu lua un credit, indiferent ca este de nevoi personale, imobiliar sau auto, inainte de a analiza cu atentie contractul si de a te asigura ca stii toate costurile. Verifica toate comisioanele impuse de institutia financiara, asigura-te ca stii ce se intampla in cazul in care intarzii cu platile si informeaza-te in legatura cu optiunile pe care le ai. Spre exemplu, este bine sa ai la dispozitie posibilitatea de rambursare anticipata.

 

  1. De ce acte ai nevoie? Atunci cand inaintezi cererea de credit este bine sa fii pregatit cu toate actele de care ai nevoie. Atat IFN-urile cat si bancile ofera toate informatiile necesare pe site-urile proprii. Daca ai la indemana actele, totul va decurge rapid si foarte eficient, ceea ce inseamna economie substantiala de timp.

Ultimele Articole