Inundațiile ar putea fi anunțate cu o oră înainte să se producă

0

Schimbările climatice impun necesitatea unor prognoze meteo mai exacte, dar și a unor previziuni mai clare asupra zonelor inundabile. În Coreea, se lucrează la un sistem performant de avertizare prin care inundațiile provocate de ploile abundente să poată fi făcute cu o oră în avans. În România, Hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI) sunt actualizate pe un site specializat.

Inundațiile sunt unul dintre cele mai mortale tipuri de dezastre naturale, dar schimbările climatice au făcut ca prognoza acestora să fie și mai dificilă.

Cercetătorii de la Institutul Coreean de Inginerie Civilă și Tehnologia Construcțiilor (KICT) au dezvoltat un sistem de prognoză a inundațiilor rapide care poate face o estimare rapidă, cu o oră în avans. Sistemul ia în considerare caracteristicile inundațiilor regionale și factorii locali pentru a furniza date precise de prognoză, reducând victimele și daunele materiale cauzate de inundațiile rapide, conform ScienceBlog.

Coreea, dar și alte țări, sunt afectate din ce în ce mai frecvent de ploile torenţiale localizate și inundațiile provocate de încălzirea globală. Viiturile fulgerătoare sunt greu de prognozat și, atunci când sunt prognozate, precizia este scăzută. Acest lucru duce adesea la dezastre majore care iau sute de vieți, așa cum s-a văzut în Germania și China (Henan), în iulie 2021. 

O viitură rapidă este cauzată de o creștere rapidă a apei care se varsă în pâraiele sau râurile adiacente din cauza ploilor intense concentrate pe zone mici și are loc într-o perioadă de timp destul de scurtă. În zonele urbane joase, cum ar fi Gangnam din Seul și în zonele muntoase, vitezele de creștere și debit al apei sunt mult mai rapide decât în ​​alte zone cu aceleași cantități de precipitații. Actuala alertă de ploi abundente (prognoză bazată pe un anumit nivel de precipitații) este departe de riscul real, perceput de inundații. Este cu mult sub comunicarea eficientă a riscului de inundații care lovesc brusc orașele, zonele muntoase sau regiunile de-a lungul râurilor mici.

Sistemul de prognoză a inundațiilor rapide extrage factori locali care determină adâncimea inundațiilor și amploarea pagubelor inundațiilor în diferite regiuni și condiții pe baza informațiilor despre pagubele provocate de inundațiile anterioare și caracteristicile specifice ale inundațiilor regionale. Cu acestea, sistemul derivă propriile ecuații ale caracteristicilor și le folosește pentru a prezice riscurile de inundații rapide în zonele care nu au informații despre daunele provocate de inundații. Mai precis, transferă caracteristicile hidrologice ale zonelor cu măsurători către cele fără măsurători pentru a furniza date precise de prognoză despre riscul unei viituri rapide în orașe, precum și insule și zone muntoase. Acesta este primul sistem de acest gen pentru prognozarea inundațiilor.

Caracteristicile tehnice stabilite de echipa coreeană permit calcularea rapidă și precisă a riscurilor de inundații în orice regiune, inclusiv în orașe, munți și insule. Acest lucru, la rândul său, permite prognozarea precisă a unei viituri fulgerătoare care va veni o oră mai târziu, în doar câteva minute. 

Pe parcursul unei perioade de patru ani de operare pilot din 2019 până în 2022, sistemul și-a dovedit eficacitatea prognozând cu exactitate inundațiile majore în toate zonele Coreei cu aproximativ o oră înainte. Rata sa de succes în prognoza inundațiilor fulgerătoare a fost de 90,3% pentru 31 de evenimente de precipitații abundente în timpul verificării publice din 2019.

În România, Hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI) au fost actualizate, în cadrul proiectului RO-FLOODS, și sunt accesibile pe www.inundatii.ro.

Hărțile de hazard și de Risc la Inundații au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă și înaintate către Comisia Europeană.

Versiunile preliminare ale hărților, elaborate în cadrul Proiectului RO-FLOODS, au fost încărcate într-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate și validate de experții din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă și ai părților interesate – instituții selectate, precum primării și alte organizații locale și regionale. În total, peste 900 de experți au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărțile și pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată și îmbunătățită de experții în modelare.

Pe site-ul web www.inundatii.ro există o secțiune cu întrebări și răspunsuri referitoare la hărți, precum și informații și instrucțiuni suplimentare cu privire la modul de utilizare a Vizualizatorului Web GIS pentru a explora hărțile. RO-FLOODS are ca scop reactualizarea hărților de hazard și risc la inundații, precum și a Planurilor de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2022-2027, de la nivelul tuturor celor 11 Administrații Bazinale de Apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.