x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "politic"

IOHANNIS a declarat cine va fi premier după alegeri

Klaus Iohannis a declarat că tot Ludovic Orban va fi premier după alegeri.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 28.10.2020, 18:20

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

 

PSD a pierdut majoritatea în Senat și nu poate schimba data alegerilor parlamentare

 

După ședință, Iohannis a dat un mesaj extrem de clar: a spus că doar actualul guvern va putea aduce în țară banii europeni puși la dispoziție României. Președintele a lăudat executivul PNL, despre care a spus că a crescut rata absorbției de la 32% la 46%.

 

Se apropie ZIUA CEA MARE. Când își preia Nicușor Dan atribuțiile

”Am avut o întâlnire cu premierul planul național de redresare și reziliență. După negocieri foarte dificile am adus circa 80 de miliarde de euro, fonduri pentru următorii 9 ani. O parte importantă, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera relansarea economică. Acest plan va trebui aprobat de CE până în aprilie 2021 și vor exista anumite condiționalități în utilizarea fondurilor: reforme structurale, digitalizare, tranziție climatică.

Fondurile reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a digitaliza administrația, permit investiții majore în sănătate și educație. Am discutat despre modalitățile concrete prin care România va putea accesa integral aceste fonduri.

Am stabilit 12 domenii: sănătate, educație, digitalizare, transport , combaterea schimbărilor climatice, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, cercetare-inovare, creșterea capacității în domeniul sanitar. Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali: tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice, servicii publice și competitivitate economică și reziliență.

Am încredere că guvernul actual va obține banii puși la dispoziție, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri este mult mai bună decât în guvernările anterioare: sumele atrase însumează 4,1 miliarde de euro. Asta înseamnă că într-un singur an rata absorbției a crescut de la 32% la 46%.”, a spus Klaus Iohannis.