Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: „Mâine veţi fi lămuriţi”

Candidatura la șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi public decizia luată pe acest subiect, după ce Ungaria și Slovacia și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte.

Iohannis a fost întrebat dacă îşi va mai menţine candidatura la şefia NATO, în condiţiile în care Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru ocuparea funcţiei de secretar general al Alianţei Nord Atlantice de către Mark Rutte.

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, potrivit Agerpres.

Ungaria și Slovacia s-au răzgândit, marți, și au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, deși la începutul lunii premierul maghiar Viktor Orban declara că susține candidatura președintelui Klaus Iohannis.

România a rămas singura ţară din Alianţă care nu a anunţat susţinerea pentru premierul olandez.

Ungaria a renunțat să se mai opună candidaturii premierului olandez Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, au anunțat marți posturile olandeze NOS și RTL, citând persoane familiare cu acest subiect. Schimbarea are loc după o întâlnire între Rutte și omologul său ungar Viktor Orban în marja summitului liderilor UE de la Bruxelles.

Anterior, Ungaria a cerut scuze de la Rutte pentru comentariile sale critice la adresa Ungariei și asigurări că Ungaria nu va fi obligată să finanțeze sau să trimită personal în Ucraina. Această din urmă condiție a fost abordată săptămâna trecută de actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au susținut candidatura lui Rutte, iar Turcia a susținut-o și ea. Acum, doar România și Slovacia mai trebuie să aprobe nominalizarea lui Rutte, informează agenția de presă Baha.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed