Iohannis: „Să susținem împăduririle și gestionarea secetei”

Președintele a semnalat!

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, de Ziua Mondială a Mediului, că lansează un apel către instituţiile publice relevante să susţină creşterea nivelului de ambiţie în materie de împăduriri, restaurare a terenurilor, combatere a deşertificării şi gestionare a secetei, potrivit Gândul.

„Marcarea pe 5 iunie a Zilei Mondiale a Mediului aduce în atenţia publică importanţa acestei tematici vitale şi are menirea de a mobiliza milioane de oameni din întreaga lume, instituţii publice, actori non-guvernamentali şi economici pentru a acţiona în vederea protejării mediului. Ziua Mediului 2024 se centrează pe readucerea în stare bună a terenurilor, pe combaterea deşertificării şi pe creşterea rezilienţei la secetă. Amplificate de schimbările climatice, deşertificarea şi seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România”, a precizat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis arată că, potrivit ONU, la nivel global, numărul și durata secetelor au crescut cu 29% față de anul 2000, iar, dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050. Degradarea terenurilor are un impact direct asupra veniturilor și a sănătății oamenilor.

O treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone care prezintă risc de deșertificare. Deșertificarea influențează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole și nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia și mediul înconjurător, avertizează preşedintele.

Președintele Iohannis subliniază necesitatea acordării unei atenții speciale județelor cu deficit de pădure și zonelor expuse riscului de deșertificare.

„Lansez un apel către instituțiile publice relevante, actorii economici și societatea civilă să susțină creșterea nivelului de ambiție în materie de împăduriri, restaurare a terenurilor, combatere a deșertificării și gestionare a secetei, Bunăstarea și calitatea vieții noastre sunt strâns legate de mediul în care trăim. Doar lucrând împreună, cu hotărâre, putem reduce degradarea mediului și putem contribui la dezvoltarea durabilă prezentă și viitoare”, a subliniat Iohannis.

În 2021, la COP26, România a susținut „Declarația Liderilor de la Glasgow privind Pădurile și Utilizarea Terenurilor”. Anul 2024 marchează 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru Combaterea Deșertificării, la care România este parte, subliniind necesitatea continuării măsurilor necesare pentru a aborda cauzele deșertificării și pentru a răspunde eficient la secetă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed