Ionuţ Dumitru: Nu există o criza de lichiditate propriu-zisă

0

 

Economistul şef ING, Nicolae Chidesciuc spune că reluarea creditării se va face cel mai probabil prin reducerea în continuare a rezervelor minime obligatorii.

Încetinirea creditării în România nu a fost generată intern, ci este unul dintre efectele crizei financiare internaţionale, consideră economistul şef al ING.

"Până acum toată creditarea s-a bazat pe surse externe. Acele surse acum nu mai sunt şi acum este o cerere tot mai mare de lei. Mai avem şi intervenţiile BNR pe piaţa valutară, ceea ce înseamnă că sunt scoşi leii de pe piaţă şi în consecinţă cerere şi mai mare de lei. Dacă băncile au nevoie de lichidităţi probabil vor continua să majoreze ratele dobânzilor la depozite în continuare", a declarat Nicolae Chidesciuc, economist şef ING Bank.

Chidesciuc spune că atragerea de lichidităţi din piaţă prin majorarea dobânzilor la depozite va duce în mod inevitabil la creşterea dobânzilor la credite. Nevoia de lichiditate însă poate fi suplinită si altfel, şi anume prin intervenţia Băncii Centrale, spune economistul şef al Raiffeisen, Ionuţ Dumitru.

"Este evident în momentul de faţă că asistăm la o lichiditate dificilă, pentru că este presiune pe lichiditate. Vedem BNR făcând urmâtorul lucru: injectie de lichiditate, prin operaţiuni de refinanţare. BNR bagă bani în sistem, dar în acelaşi timp taie şi rezerva minimă la lei. Din acest punct de vedere, eu cred că lichiditate în sistem va exista, iar surse de finanţare în lei vor exista, atât din depozite care vor creşte şi ne putem aştepta şi la reducerea RMP. Asta va duce la creşterea lichidităţii cu care băncile pot credita în lei", a precizat Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen.