Iordache, după raportul Comisiei de la Veneția: Sunt lăudate schimbările făcute de legislativul din România

Fostul ministru spune că juriştii Comisiei de la Veneţia laudă schimbările făcute de legislativul din România.

 

 

Este un punct de vedere al PSD, semnat de Florin Iordache. Potrivit informațiilor Digi24, acest punct de vedere a fost făcut public doar după ce Iordache a discutat cu președintele PSD Liviu Dragnea și cu cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Astfel, potrivit acestuia:

 

Precizări în raport de concluziile Opiniei preliminare din 13 iulie 2018 a Comisiei de la Veneţia, formulată de cei şase reprezentanţi ai Franţei, Suediei, Moldovei, Belgiei, Poloniei şi Finlandei primite de la preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, domnul deputat Florin Iordache (Grupul parlamentar al PSD)

 

Comisia de la Veneţia a lăudat „separaţia carierelor” judecătorilor de a procurorilor, prin transferarea competenţelor de numiri de la Plen la cele două secţii ale CSM.

 

„Noul mod de luare a deciziilor „în privintţa carierelor” va conduce la consolidarea independenţei judecătorilor, ceea ce nu este în totalitate posibil atâta vreme cât deciziile privind carierele judecătorilor sunt luate şi de procurori”, a spus Comisia (par. 133).

 

Amintim că atât Preşedintele şi opoziţia, cât şi procurorii şi asociaţia Forumul Judecătorilor au contestat vehement această modificare. O altă modificare contestată, dar lăudată de Comisia de la Veneţia, a fost scoaterea Preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie.

 

„Sistemul propus, de a face din CSM actorul exclusiv în numirile la ICCJ, este o soluţie binevenită, care confirmă rolul esenţial al CSM de garant al independenţei justiţiei”, a spus Comisia de la Veneţia (par. 40). Deşi nu a făcut obiectul acestui raport, Comisia de la Veneţia s-a aplecat tangenţial şi asupra protocoalelor secrete dintre SRI şi diferite instituţii/autorităţi din autoritatea judecătorească (ICCJ, Parchetul General, CSM). Comisia a lăudat introducerea unei infracţiuni specifice pentru lucrătorii serviciilor de informaţii de a racola magistraţi.

 

De asemenea, Comisia a lăudat prevederea că toate actele extrajudiciare ce influenţează procedurile judiciare sunt de interes public. Amintim că membrii opoziţiei, cu precădere PNL, s-au opus acestei prevederi.

 

 

Comisia de la Veneția solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general. Solicitările apar în Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, făcut public vineri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed