Isărescu: „Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri”

Mugur Isărescu a anunțat. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a transmis că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri, dar a adăugat că nu ştim care vor fi acestea şi când vor fi luate, precizând însă că „se vor lua”, scrie News.ro.

Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă el consideră că în 2025 trebuie luate anumite măsuri dacă datoria depăşeşte 50% din PIB, iar o măsură ar putea fi îngheţarea salariilor.

„Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua”, a explicat Mugur Isărescu.

El a mai fost întrebat cum crede că va impacta piaţa muncii o măsură precum deducerile din impozit pentru cei cu venituri mici.

„Cred că mai degrabă e vorba de contribuţii. Impozitele pe muncă sunt 10%, unde să le mai reduci? Dar, în sfârşit, să vedem ce înseamnă aceste reduceri. În ceea ce privreşte contribuţiile, ştiţi bine că avem altă problemă, mulţi beneficiari, puţini contribuabili. Asta e, contribuţiile şi la sănătate şi la asigurări sociale. Deci, iarăşi e o treabă grea. Guvernul actual şi guvernul viitor n-au în faţă sarcini uşoare”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

Când ar putea veni, totuși, prima scădere a dobânzilor?

„Poate să nu fie nici iulie, nici august. Dacă inflația din mai, care se va publica undeva în luna iunie, va fi scăzută, nu cred că membrii Consiliului vor fi chiar reticenți așa… O să se uite mai cu atenție la date”, răspunde Isărescu. Guvernatorul mai arată că BNR nu vede o recesiune în România, mai ales că avem un consum în creștere, și spune că BNR nici nu dorește o politică prea restrictivă, care să ducă inflația în jos, dar cu prețul unei recesiuni sau chiar a unei crize economice. „Nu e frica de recesiune, e o analiză care spune că: în condiții de recesiune nu ai cum să mai faci corecția fiscală, că scad veniturile. Pentru o bancă centrală, să oprească creșterea cererii, să apese așa pe frână, să creeze o recesiune, poate că e o soluție miltoniană, în momente disperate și Milton (Friedman) spunea – apăsați pe frână! Dar el spunea că numai banii contează, pe lângă ceilalți, neo-keynseniștii și neo-monetariștii spuneau că și banii contează. Un om împușcat nu poți să spui că e doar o chestiune de balistică”, spune Isărescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed