Isărescu despre sistemul public: Mai întâi ajustări de personal, după aceea salarii mai mari

„Cu cât ajustarea din punct de vedere al numărului de bugetari va fi mai severă, cu atât câmpul de acţiune va fi mai mare. Mai întâi trebuie să se facă lucrurile şi apoi discutăm”, a spus şeful băncii centrale.

Premierul Emil Boc a a firmat miercuri că salariile bugetarilor vor creşte anul viitor în medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, dar cu condiţia eliminării celui de-al 13-lea salariu, iar o posibilă majorare suplimentară poate fi decisă la finalul restructurării sectorului public, în funcţie de rezultatul acestui proces.

Anterior, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%.

Şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, a vorbit despre creşterea salariilor, acesta afirmând că remuneraţiile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, miercuri, la TVR, faptul că unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe, „când nici nu se terminaseră ecourile conferinţei de presă” în care FMI a prezentat mesajul de încredere la adresa măsurilor de austeritate din România, creşteri salariale în 2011.

Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizând asftel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu FMI.

Ţinta de adoptare a euro în 2015 ar trebui rediscutată

Programul României de aderare la zona euro trebuie rediscutat, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pentru că indicatorii economici s-au deteriorat. Isărescu mai spune că revenirea economică a ţării este întârziată şi dureroasă.

Banca Naţională (BNR) descurajează a apreciere a leului în cazul în care cursul se duce unde nu trebuie. O spune guvernatorul Mugur Isărescu. În opinia sa piaţa nu trebuie să reacţioneze la fiecare declaraţie a Fondului Monetar sau a Comsiei Europene.

„Nu mi se pare cursul chiar aşa. Este sensibil, dar nu-l văd reacţionând la orice declaraţie a Fondului. Pieţele sunt încă reticente. Nu toate comentariile au fost optimiste şi încă avem multe de făcut. Misiunea Fondului Monetar a fost destul de echilibtrată. Nu aş spune că a fost optimistă”, a spus Isărescu.


Citeşte toate declaraţii ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu AICI

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed