Istoria monarhiei româneşti

0

La începutul anului 1866, primul domnitor al Principatelor Unite ale României, Alexandru Ioan Cuza este înlăturat de la cârma ţării printr-o lovitură de stat orchestrată de aşa-numita monstruoasă coaliţie, o uniune a marilor partide politice ale vremiii. Concomitent, guvernul provizoriu trimite de urgenţă pe politicianul Ion Bălăceanu la Paris, pentru a-i cere lui Napoleon al III-lea un monarh străin pentru principate. Principala temere a vremii era că marile puteri nu vor mai recunoaşte unirea principatelor, iar Ţara Românească va fi, din nou, ruptă de Moldova.

 

Delegaţia României îl propune pe Carol de Hohenzollern, nepot al lui Napoleon al III-lea, care acceptă coroana. Principe la început, Carol I devine rege al României din 1881. Monarhul a avut cea mai lungă domnie din istoria României, de 48 de ani, între 1866 şi 1914. În plus, a fost şi o perioadă deosebit de benefică. Istoricul Neagu Djuvara notează că dintre ţările dezvoltate, numai Japonia a făcut un salt comparabil cu cel al României în această perioadă. Carol I nu a avut urmaşi, iar în septembrie 1914, când moare, este urmat la cârma României de un nepot al său, Regele Ferdinand.

 

A urmat o altă domnie fructuoasă pentru dezvoltarea ţării, chiar dacă această perioadă a fost măcinată de Primul Război Mondial şi totul părea pierdut în 1916, când o mare parte a României era sub ocupaţia Puterilor Centrale. Totuşi, în 1918, contextul geopolitic a fost favorabil ţării noastre, iar România redevenea o ţară întreagă, după unirea celor trei principate istorice: Transilvania, Ţara Românească şi Moldova, inclusiv Basarabia. A urmat, însă, o perioadă mai neagră pentru regalitatea românească, după ce fiul lui Ferdinand, Carol al Doilea a refuzat tronul şi a fugit cu amanta sa, Elena Lupescu.

 

Tronul a fost ocupat de regele Mihai I, pe vremea aceea, în vârstă de doar 6 ani, care a domnit numai trei ani, până în 1930. Din acest an până în 1940, tronul a fost preluat, într-un final, de Regele Carol al II-lea, un domnitor inteligent, dar lipsit de moralitate, care s-a lăsat înconjurat de un grup de profitori, comentează Neagu Djuvara. Din 1940 până în 1947 a domnit, din nou, regele Mihai I, care a cârmuit ţara într-una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă.

 

Cine e regele Mihai


Regele Mihai sărbătoreşte astăzi vârsta de 90 de ani. Născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, din părinţii regele Carol al 2-lea şi Prinţesa Elena a Greciei şi Danemarcei, viaţa lui este împărţită între ţara-mamă şi exil.

 

Regele Mihai a urcat pe tron la doar 6 ani, după moartea regelui Ferdinand în iulie 1927. A început şcoala primară la Castelul Peleş din Sinaia, resedinţa de vară a familiei regale, avandu-l ca mentor pe profesorul Nicolae Saxu. Mihai şi-a continuat studiile într-o clasă special organizată pentru el, condusă de generalul Traian Grigorescu. Elevii care urmau să fie colegii Principelui moştenitor au fost selectaţi dintre cei care avuseseră media 10. Clasa specială a fost alcatuită din copii din toate categoriile sociale, de la fiul unui mecanic de locomotivă până la fiul unui mare industriaş şi câte un reprezentant al principalelor minorităţi din România, adica un secui şi un sas. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand şi după ce tatăl său, Carol al II-lea, a renunţat la tron, din decembrie 1927. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix, în Elveţia. În iunie 1948 s-a căsătorit cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de regina Ana a României. Împreună au 5 fiice. Principesele Margareta, născută în 1949, Elena născută în 1950, Irina, în 1953, Sofia, în 1957 şi Maria născută în 1964. Aflaţi în exil, pentru a-şi câştiga existenţa, Regele şi Regina au înfiinţat o fermă de pui şi au construit un mic atelier de tâmplărie. La Geneva el a semnat un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, iar mai târziu a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate numită Metravel. A urmat cursuri de broker la Bursa din Wall Street şi a patronat Comitetul Naţional Român, un grup care avea drept scop apărarea intereselor româneşti în Occident. Pasionat de automobile, de jeepuri militare şi de avioane regele Mihai a lucrat ca pilot de curse comerciale în exil. Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997.