Italia cere creşterea fondului de urgenţă al zonei euro, după ce s-a împrumutat la costuri ridicate

0

Costurile de împrumut au coborât de la maxime record de la intrarea ţării în zona euro, însă investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul „psihologic” de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vândut joi obligaţiuni de 7 miliarde de euro, în intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat. Randamentul titlurilor pe zece ani a coborât la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfârşitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfârşitul lunii noiembrie.

 

Nivelul ridicat al randamentelor menţine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinanţat sume mari anul următor, iar traderi au afirmat că Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pe piaţa secundară pentru a cumpăra obligaţiuni italiene după licitaţie, în încercarea de a împiedica o creştere a costurilor de împrumut.

 

Măsura fără precedent a BCE de a introduce lichidităţi de aproape 500 miliarde de euro în sistemul financiar şi măsurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma în decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitaţie de obligaţiuni pe termen scurt, organizată miercuri, dar vânzarea de titluri pe perioadă mai lungă rămâne încă o provocare.

 

„Licitaţiile de ieri şi azi au mers destul de bine, dar trubulenţele financiare în mod cert nu s-au încheiat”, a spus Monti, într-o conferinţă de presă. Citeşte articolul