Japonia vrea să contruiască noi reactoare nucleare

0

Principalele publicaţii japoneze au preluat declaraţii pe care Shinzo Abe le-a făcut duminică, într-un interviu pentru postul privat de televiziune TBS, la o zi după ce a efectuat o vizită în incinta centralei Fukushima Daiichi, grav avariată de un tsunami la 11 martie 2011.



„Noile reactoare vor fi diferite de cele construite în urmă cu 40 de ani, de cele de la Fukushima Daiichi, care au declanşat criza”, a spus şeful Guvernului, potrivit unui fragment din interviu, citat de cotidianul Mainichi.



„Le vom construi explicând publicului cât de diferite sunt, astfel încât să obţinem înţelegerea sa”, a subliniat Shinzo Abe, potrivit ziarului Nikkei, care citează alt fragment din interviul televizat.

 

 

Considerat mai favorabil energiei nucleare decât Guvernul de centru-dreapta în exerciţiu, Shinzo Abe, un conservator, a anunţat până în prezent că ar accepta o repornire a reactoarelor considerate sigure de către Autoritatea de reglementare.

 

 

Din cele 50 de reactoare din Japonia, 48 sunt oprite din cauza unor noi măsuri de securitate cerute în urma accidentului de la Fukushima, cea mai gravă catastrofă înregistrată în sectorul nuclear după cea de la Cernobîl (Ucraina), în 1986.

 

 

În interviul acordat TBS, Shinzo Abe a subliniat că doar centrala Fukushima Daiichi a fost avariată de tsunamiul provocat de un cutremur cu magnitudinea 9, în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, potrivit presei japoneze. El a notat că celelalte centrale nucleare din regiune au rezistat.

 

 

Conservatorii apreciază, la fel ca membri ai grupurilor de lobby din acest sector industrial, că Japonia nu poate, în acest moment, să renunţe definitiv la energia nucleară. De la accidentul de la Fukushima, arhipelagul a sporit net importul de hidrocarburi, pentru a compensa oprirea a aproape tuturor reactoarelor.

 

 

Învins în alegerile legislative de la 16 decembrie, în urma cărora au triumfat conservatorii lui Shinzo Abe, Guvernul în exerciţiu condus de către Yoshihiko Noda a promis renunţarea la energia nucleară la orizontul anilor 2030.