Krugman: Austeritatea e bună în perioade de boom economic. Pe timp de criză, cheltuielile nu se reduc

0

Obsesia deficitelor uriaşe îi face pe guvernanţi să adopte măsuri care pe termen lung nu fac decât să agraveze situaţia economică. Şomajul şi adâncirea crizei economice sunt principalele efecte adverse ale măsurilor de austeritate şi anume tăierea cheltuielilor bugetare, adoptate de Guverne, susţine economistul Paul Krugman. El susţine, astfel, teoria lui John Keynes, care spunea, în 1937, că măsurile de austeritate sunt binevenite în perioade de boom economic, nicidecum în cele de regres. Ultimii doi ani au fost un exemplu din acest punct de vedere, spune Paul Krugman. Orientarea ţărilor dezvoltate exclusiv spre reducerea deficitelor şi mai puţin pe crearea de locuri de muncă şi-a arătat limitele. Statele ce au adoptat astfel de măsuri, condiţionate de insituţiile financiare internaţionale, şi-au văzut economia trasă în jos, susţine Paul Krugman.

 

Este cazul Irlandei care a trecut printr-un amplu program de austeritate. În 2008 Irlanda înregistra o scădere economică de 3%. Un an mai târziu, economia înregistra un regres de 7%. De abia anul trecut, scăderea economică a Irlandei s-a temperat: minus 0,4%. Comisia Europeană şi-a revizuit estimările pentru 2011 şi estimează că Irlanda începe să-şi revină. Exporturile sunt motorul Irlandei, însă în 2013 economia ar putea încetini pe fondul riscurilor de la nivel global. Chiar şi această revenire confirmă spusele lui Keynes şi Krugman. Exporturile oferă o creştere economică nesustenabilă, pe când investiţiile interne bine gestionate ar crea locuri de muncă. În spiritul planului de austeritate al Irlandei, şi deficitul bugetar este în 2011 în limitele estimărilor: 10,6%.

 

Comisia Europeană estimează că acesta va scădea la 8,6%, pentru ca în 2015 să ajunga la nivelul acceptat în Uniunea Europeană, de 3%. Într-o situaţia asemănătoare se află şi Statele Unite ale Americii. În martie 2011 republicanii au lansat un raport, “Spend Less, Owe Less, Grow the Economy”, prin care sancţionau preocupările legate de o posibilă agravare a economiei ca urmare a reducerii cheltuielilor. În luna octombrie, şomajul printre americani era de 9%. Timp de aproape un an, acesta a scăzut cu doar 1%. Planul de austeritate pus în aplicare în ultimii ani şi-a arătat efectele negative, spune Krugman. De altfel, Standard and Poor’s a redus cu o treaptă, la AA, ratingul pe termen lung al ţării, cu perspectivă negativă.