Kurzarbeit, soluția nemțească de a ieși din criza economică

0

România poate prelua modelul nemțesc de protecție a companiilor, numit kurzarbeit, pentru că s-a dovedit unul de succes. Mai exact este vorba de ”munca redusă”, pentru a evuta concedierile. Angajații lucrează pe o anumită perioadă de timp mai puțin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariul care ar trebui scutit de taxe și statul preia parțial diferența până la salariul întreg. Este vorba de un parteneriat între angajat, angajator și stat. ”Kurzarbeit, munca flexibilă, este un model prin care Germania a trecut diverse crize. La ultima dintre ele, acum zece ani, sloganul a fost ”Prin kurzarbeit învingem criza”. Este un model prin care combinăm șomajul tehnic cu munca”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, în webinarul ”Deciziile în Noua Economie”, organizat de România Durabilă și EM 360.

 

”Suntem în criză, dar aceasta va trece și cel mai important lucru este ca acum să ne gândim la ce va urma. Angajații sunt cel mai important atu al economiei românești și ei trebuie să rămână motivați și susținuți de angajatori și Guvern”, a declarat recent Sebastian Metz, director general AHK Romania, legat de Kurzarbeit.

 

Dragoș Anastasiu spus în cadrul seminarului amintit că e nevoie de un dialog real între mediul de afaceri și autoriți. ”E nevoie de un dialog real, nu cum am asist eu până acum, ca la un cor de bocitoare, cine bocește mai mult, antreprenorii sau guvernul, unii n-au bani, alții n-au bani. Nu asta ne imaginăm, ci grupuri aplicate în care să adunăm mințile luminate ale României indiferent că se află în antreprenoriat, în partidelele de opoziție, în partidul de guvernământ, la Banca Națională etc.”, a spus Anastasiu. El a făcut apel și la solidaritatea statului. ”Statul a oprit butoane, deci statul trebuie să participe umăr la umăr alături de fiecare antreprenor al României în așa fel încât lucrurile să se poată debloca. Trebuie să descoperim solidaritatea deși noi suntem un popor fără încredere. Trebuie să începem de la stat. Nu se poate ca la stat să nu fie niciun șomer tehnic iar la privat 1,5 milioane de șomeri tehnici”, a mai spus Anastasiu.