AcasăMoney&PeopleLa mulți ani, Marcel Iureș, actorul nostru de Hollywood! ”De ce n-am...

La mulți ani, Marcel Iureș, actorul nostru de Hollywood! ”De ce n-am rămas în SUA, să fac milioane de dolari?”

La mulți ani, Marcel Iureș, actorul român care a jucat în mari producții hollywoodiene. Astăzi împlinește 71 de ani.

 Ne-a făcut mândri jucând în mari producții cinematografice, precum ”Războiul lui Tom Hart” (cu Bruce Willis), ”Misiune: Imposibilă” (cu Tom Cruise), ”Layer Cake (cu Daniel Craig), ”Interviu cu un vampir” (alături de Brad Pitt), ”Pacificatorul” (George Clooney și Nicole Kidman) ori ”Pirații din Caraibe: La capătul lumii”. A avut șansa să-și continue cariera profesională în Statele Unite, însă-de aplaudat- s-a întors acasă, și și-a continuat activitatea pe scena teatrului românesc, locul unde se simte cel mai bine. Recent a fost recompensat cu Premiul de Excelență la TIFF, cel mai mare festival dedicate filmului de lungmetraj de la noi.

La mulți ani, Marcel Iureș. Admirabil, actorul ce a cucerit Hollywoodul a preferat să se întoarcă acasă

”De ce n-am rămas acolo să fac milioane de dolari? Pentru că toată lumea se duce în America să facă bani. Dar acest ”să fac bani” are acolo un preţ. Înseamnă să te muţi acolo. Şi să-ţi treacă prin faţa ochilor zeci, sute de oameni pe zi, interviuri peste interviuri, ceea ce e în ”job description”, spune genialul artist declarat de mai multe ori cel mai bun actor de teatru din România.

Marcel Iureș s-a născut pe 2 august 1951 la Băilești, ca și Amza Pellea. A absolvit IATC-ul în 1978. Din 1995, este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania.

”Pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas nişte ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Şi m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, aşa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor şi nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deşi purtându-i. De aici a cam pornit totul.”

Marcel Iureș și-a construit o imagine și carieră bogată, în sute de roluri de teatru, televiziune și film, amintim: ”Balanța”, ”O vară de neuitat” (Lucian Pintilie”), ”Domnișoara Aurica”(Șerban Marinescu), ”Artista, dolarii și ardelenii” (Mircea Veroiu) sunt filme de istorie.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.