Şeful FMI: Băncile europene au nevoie de injecţii de capital

0

Este unul dintre cele mai serioase avertismente venite din partea unui oficial de rang înalt în legătură cu pericolul unei încetiniri a economiei globale, comentează Financial Times.

Liderii politici de pe ambele ţărmuri ale Altlanticului trebuie să acţioneze pentru a evita riscurile care planează asupra redresării economice, evenimentele din această vară indicând că ne aflăm „într-o nouă fază periculoasă”, a precizat Lagarde.

Băncile europene necesită o „recapitalizare urgentă” pentru a stopa extinderea crizei financiare şi a datoriilor publice din zona euro, iar SUA trebuie să acţioneze pentru a opri spirala descendentă a preţurilor locuinţelor, a mai avertizat şefa FMI. Aceasta a adăugat că atât Statele Unite, cât şi Europa au nevoie de politici fiscale credibile pe termen lung, care să permită controlul datoriilor şi să sprijine creşterea economică pe termen scurt.

Comentariile directorului general al FMI intervin după anunţul privind apropiata fuziune dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank, a doua şi a treia dintre cele mai mari bănci elene, fuziune care ar fi urmată de o injecţie de capital de 500 de milioane de euro provenind din statul Qatar.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a indicat, vineri, că banca centrală a Statelor Unite nu va lua măsuri imediate pentru accelerarea creşterii economice.

În discursul pe care l-a ţinut la simpozionul economic de la Jackson Hole, şeful Fed a spus că banca centrală dispune de „o serie de instrumente care ar putea fi utilizate pentru a oferi stimulente monetare suplimentare”.

Bursele din întreaga lume au înregistrat pierderi, investitorii fiind dezamăgiţi de discursul lui Bernanke. Acesta a precizat că reuniunea din luna septembrie a băncii centrale va dura două zile în loc de una, „pentru a permite o discuţie mai detaliată” asupra următoarelor măsuri ale Fed.

În discursul său de anul trecut, de la Jackson Hole, şeful Fed a anunţat că banca centrală va „face tot ce poate” pentru a stimula creşterea economică. Ulterior, în noiembrie, Ben Bernanke a implementat un program de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale, în valoare de 600 de miliarde de dolari.

Economia americană a crescut mai puţin faţă de estimări, în al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor revizuite, publicate de Departamentul Comerţului, rata anuală de creştere a produsului intern brut fiind, între aprilie şi iunie, de 1% în loc de 1,3% cum indica prognoza iniţială.