Lapte contaminat cu o toxină cancerigenă, la mai multe ferme din România

0

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat în perioada 7-8 martie controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud. Au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare

 

„Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe.  La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui”, se precizează în comunicat.

 

Loturile de lapte suspicionate au fost sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând ca  loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în caz contrar.

 

În ceea ce priveşte loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspectate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, determinările de laborator au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

 

La ferma de vaci unde s-au constat depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte începând cu data de 4 martie este în permanenţă monitorizată de inspectorii Autorităţii Sanitar-Veterinare, prin examene de laborator, iar în urma măsurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentaţia bovinelor a furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate s-au înregistrat scăderi semnificative ale limitelor de aflatoxină, valorile apropiindu-se de cele admise.

 

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

 

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsă de ciuperci microscopice care infectează alimentele atunci când acestea sunt depozitate în condiţii improprii.

 

Cel mai des aflatoxina este întâlnită în cafea, arahide, porumb, alune şi condimente. Cel mai important este că, odată alimentele infectate, aflatoxina nu mai poată fi distrusă nici măcar prin fierbere, iar organismul uman este incapabil să elimine această substanţă toxică.