Laserul rușilor, doar propagandă. ”Nu suntem în Războiul Stelelor”

0

Oficialii SUA susțin că nu există în prezent nicio dovadă a folosirii de către Rusia de arme laser în Ucraina, după ce vicepremierul rus Iuri Borisov declara zilele trecute că Moscova deține, printre altele, un mega-laser capabil să „orbească” sateliții aflați pe orbita terestră. În plus, afirmațiile despre „armele minune” ale lui Vladimir Putin au fost apreciate de către Volodimir Zelenski drept simplă propagandă, similară celei folosite în ultimele zile de război de către fosta Germanie nazistă, informează BBC.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabilă să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

Concomitent,Borisov a pomenit despre o armă laser deja desfășurată în Ucraina, capabilă să distrugă prin incendiere o dronă, până la o distanță de 5 kilometri, chiar dacă această informație nu a fost confirmată până în prezent de SUA.

Și totuși, există cel puțin o țară în lume care a dezvoltat o astfel de armă laser: Israelul, conform BBC.

În urmă cu o lună, Israelul a prezentat o înregistrare video care prezintă un sistem laser, intitulat „Iron Beam”, folosit pentru distrugerea dronelor, dar și a proiectilor de artilerie ori rachetelor de tip Katiușa.

Iron Beam poate fi un sistem complementar care să fie folosit în paralel cu deja mult mai cunoscutul Iron Dome.

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie și Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanța în războiul din Ucraina.

Astfel, conform lui Rubin, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de ușor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.

În plus, chiar și cele mai puternice lasere existente în prezent, dacă ar fi folosite în luptă, ar provoca distrugeri mult mai mici decât actualele armel convenționale. Uzi Rubin spune că laserul acționează mai degrabă „ca un cuptor cu microunde” care încălzește o cană cu apă.

Actualele arme laser mai prezintă un dezavantaj: pot fi folosite pentru a ținti și distruge ținte una câte una, pe rând. În schimb, sistemele antiaeriene sau antirachetă moderne sunt capabile să urmărească și să angajeze mai multe ținte, simultan. De asemenea, astfel de arme nu funcționează pe vreme rea (nori, ploaie, ninsoare etc.).