Laura Codruța Kovesi preia ancheta în cazul Pfizer. Ce vrea să afle Parchetul European

0

Laura Codruța Kovesi preia ancheta în cazul Pfizer

Procurorii europeni din instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi investighează acuzaţii de încălcare a legii în legătură cu negocierile pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi directorul general al companiei Pfizer le-au avut pentru livrarea de vaccinuri anti-COVID, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Biroului Procurorului din Liège.

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat acheta de la procurorii belgieni care o investigau de câteva luni pe Ursula von der Leyen în legătură cu „interferenţa în funcţii publice, distrugerea de SMS-uri, corupţie şi conflict de interese”, potrivit unor documente legale consultate de POLITICO şi unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège.

Procurorii EPPO sunt în stadiul investigării unor presupuse infracţiuni penale şi deocamdată nimeni nu a fost încă pus sub acuzare în legătură cu acest caz, precizează POLITICO.

Ancheta a fost deschisă iniţial de autorităţile judiciare belgiene din oraşul Liège, la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan, care are legături cu cercurile antivacciniste. Ulterior, lui i s-au alăturat guvernele ungar şi polonez – deşi acesta din urmă este în curs de a-şi retrage plângerea după victoria în alegeri a forţelor pro-UE conduse de Donald Tusk, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

Plângerea lui Baldan s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între Ursula von der Leyen şi şeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de livrare de vaccinuri din UE, încheiat în plină pandemie de Covid-19.

Scandalul supranumit „Pfizergate” a fost dezvăluit mai întâi de The New York Times, care a scris despre schimbul de mesaje ce ar fi avut loc în timp ce ce von der Leyen şi Bourla discutau termenii acordului, şi a dus la depunerea unei plângeri separate împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conţinutul mesajelor, în urma unei cereri de acces la documente. 

Vestea că EPPO investighează acum cazul riscă să pună şi mai mult sub semnul întrebării rolul preşedintei Comisiei Europene în acest mega-contract privind vaccinurile, a cărui valoare estimată a fost de peste 20 de miliarde de euro.

EPPO conduce investigaţii paneuropene privind infracţiunile financiare şi, teoretic, ar putea confisca telefoane şi alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte ţări din Europa, cum ar fi Germania, ţara natală a lui von der Leyen, menţionează POLITICO.

Această evoluţie survine într-un moment delicat pentru şefa CE, în timp ce aceasta îşi pregăteşte trecerea către ceea ce observatorii de la Bruxelles se aşteaptă să fie un al doilea mandat al său în fruntea Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.