x


 • EUR
  4.6586
  USD
  4.0976
 • 28° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  23 km/h
  Umiditate

  35%
  Presiune

  33999 hPa
string(10) "invatamant"

Laureații Nobelului pentru Economie nu întrunesc criteriile pentru a fi profesori în România

Laureații premiului Nobel pentru Economie și câștigătorii medaliilor John Bates Clark și Yrjö Jahnsson – cele mai prestigioase distincții mondiale în domeniu – nu ar întruni standardele minimale cerute în România pentru a accede la gradul didactic de profesor universitar.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.12.2016, 5:57 | Actualizat: 07.12.2016, 5:57

Aceasta este concluzia unui studiu în limba engleză publicat pe 4 decembrie de un grup de nouă economiști români constituit în jurul conferințelor ERMAS (Economiști Români din Mediul Academic din Străinătate), scrie PRESSONE.

 

Semnatarii studiului predau diferite materii economice la Stockholm University, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Université Paris 1 – Panthéon Sorbonne, Universitatea din Bath (Marea Britanie), New York University, Columbia University, Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc și Universitatea Carleton (Canada). Unul dintre ei, Gheorghe Cosmin Silaghi, este și membru în noul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

 

Cei nouă cercetători români au analizat CV-urile a 44 de câștigători ai Nobelului pentru Economie, din 1994 până acum, CV-urile a 17 laureați ai medaliei John Bates Clark, începând cu 1991, și CV-urile a 18 câștigători ai premiului Yrjö Jahnnson, din 1993 până acum.

 

Medalia Clark se acordă celor mai buni economiști activi sub 40 de ani din SUA și poartă numele celui care a fondat American Economic Association. Medalia Jahnnson este echivalentul său din Europa și se acordă celor mai buni economiști care nu au împlinit 45 de ani.

 

În plus, cei nouă economiști au calculat poziția cercetării economice de la noi în context internațional și au descoperit că România “produce cercetare la nivel calitativ de jumătate din media Africii”.

 

Două dintre criteriile românești de abilitare pentru gradul de profesor universitar sunt ca persoana să fi publicat cel puțin 3 cărți și minimum 4 articole științifice în reviste cotate ISI.

 

Aceste cerințe “invită” la impostură pentru a promova în funcție – spun semnatarii studiului –, fiindcă sunt imposibil de satisfăcut înainte de împlinirea unor vârste… venerabile.

 

Cei nouă economiști sunt: Sebastian Buhai (Stockholm University), Gheorghe Silaghi și Marius Litan (UBB Cluj-Napoca), Andreea Halunga (Bath), Florin Bîlbîie (Sorbona), Virgiliu Midrigan (NYU), Cristian Pop-Elecheș (Columbia), Zsolt Sándor (Sapientia) și Marcel Voia (Carleton).