Aureliu Leca, profesor universitar: Sectorul energetic românesc are nevoie de investiţii de peste 20 mld. euro

„Calculele noastre vizavi de acest impact este evalua la 23-24 miliarde de euro pana in anul 2020”, a declarat Aureliu Leca, şeful catedrei UNESCO din UPB.

Profesorul universitar, Aureliu Leca, crede că o soluţie optimă pentru realizarea investiţiilor de modernizare a centralelor de termoficare aflate in administrarea autorităţilor locale este parteneriatul public-privat. Pe de alta parte el considera ca prin transferul CET-urilor din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in cea a Ministerului Economiei nu se vor putea rezolva problemle financiare pe care aceste unitati le au.

Parteneriatul public privat ar putea sa contituie o sursa de finantare? Fara discutii, in special pentru centralele de cogenerare cu o singura conditie sa se genereze increderea investitorilor straini pentru investitiile facute aici”, a precizat Aureliu Leca.

„Faptul ca sunt preluate de Ministerul Economiei nu reprezinta o solutie pe termen lung. Ministerul Economiei va trebui să identifice surse de finantare”, a spus Leca.

Aureliu Leca sustine ca o parte din sursele de finanţare ar putea fi asigurate prin valorificarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. De asemenea fondurile europene pot fi utilizate pentru astfel de proiecte de modernizare. Cu toate acestea exista riscul ca odata cu transferul acestor centrale la Ministerul Economiei sa cresca presiunile asupra veniturilor obţinute de Hidroelectrica.

In acelaşi timp procesul de reformă a sistemului energetic nu va duce la crearea unor companii, in zona de generare,care să poată deveni performante pe termen lung.

„Sunt rezerve foarte mari vizavi de capacitatea celor doua companii de a reprezenta o solutie pe termen lung pentru ca se transforma intr-un oligopol, problemele de competitie sunt discutabile, sansele sunt mici pentur noi investitii vizavi de preturile pe care le practica cele doua companii nationale”, a explicat şeful catedrei UNESCO din UPB.

Strategia energetică şi de mediu a României trebuie modernizată, crede Aureliu Leca.

„Politica de energie cu politica de mediu trebuie legate intre ele si elaborata o noua strategie energetica a romaniei pentru perioada urmatorilor 10 ani”, a completat Leca.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed