Legea Offshore: SURPRIZA pregătită de Klaus Iohannis pentru coaliţia PSD-ALDE

0

Puţini se aşteptau ca preşedintele României să găsească argumentele potrivite pentru a trimite Legea Offshore înapoi la Parlament fără a se expune atacurilor coaliţiei PSD-ALDE. Motivarea deciziei este justă şi generează, în acelaşi timp, mai multe întrebări. Cum se poziţionează, de fapt, preşedintele Klaus Iohannis în acest context? Ce impact va avea această decizie asupra dezbaterii privind exploatarea gazelor din Marea Neagră? De ce este pus în încurcătură Liviu Dragnea? Cum adânceşte preşedintele Klaus Iohannis crăpătura din coaliţia PSD-ALDE? Ce rol va avea Opoziţia în această ecuaţie?

 

Pasându-i Parlamentului această lege, şeful statului român poate reseta dezbaterea pe marginea exploatării gazelor din Marea Neagră, îi poate ridica mai multe capcane lui Liviu Dragnea accentuând crăpătura apărută în coaliţia PSD-ALDE, îi dă şansa lui Călin Popescu Tăriceanu să îşi aducă o contribuţie la această lege şi îi ridică Opoziţiei o minge la fileu pentru a-i demonstra electoratului că poate livra un proiect economic sănătos. Toţi actorii au posibilitatea ca, în afară de tema justiţiei, să se poziţioneze pe un alt subiect de impact pentru public.

Legea offshore, adoptată. Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, legea care schimbă regimul exploatărilor petroliere pe Marea Neagră. Președintele PSD a anunțat că s-a ajuns la un consens privind legea care reglementează exploatările atât pe uscat, cât și din Marea Neagră. Va rămâne o taxă pe diferența de venituri, între 15% și 50%, dispare creditul fiscal, iar jumătate din producție se va tranzacționa în România. Companiile din domeniu au criticat regimul fiscal adoptat.

Articolul integral pe ADEVĂRUL