Legea picnicului. Fără grătare în jurul blocului

“Sunt privaţi care au descoperit deja în jurul Bucureştiului un potenţial de business în amenajarea de locuri pentru picnic”, a explicat reprezentantul asociaţiei. Corneliu Belciug a adăugat că aceştia percep o taxă de intrare în zona amenajată şi au deja clienţi. “Sunt mulţi oameni care vor să aibă un loc civilizat pentru picnic cu foişor, toalete, coşuri de gunoi, zonă pentru copii, să nu fie cioburi, mizerii şi care apreciază faptul că au astfel posibilitatea de a merge în locuri speciale pentru picnic”, a mai spus Corneliu Belciug. Acesta a adăugat că autorităţile locale ar trebui să amenajeze şi ele astfel de spaţii care să reducă gradul de deşeuri din anumite zone. “Impactul ar fi minim asupra bugetelor primăriilor şi, în general, ale autorităţilor locale. Pot să şi delege aceste obligaţii către ONG-uri sau să perceapă anumite taxe de intrare cum fac şi privaţii. Cât de greu este să faci o zonă de picnic?!”, a mai explicat directorul de programe al Green Revolution.

 

Mai puţine gunoaie în jurul blocurilor

De altfel, Green Revolution a redactat deja un proiect de lege care reglementează activităţile de picnic desfăşurate pe domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ teritoriale, cu scopul de prevenire, reducere şi eliminare a impactului negativ asupra mediului. Astfel, dacă legea va fi adoptată, vor fi interzise activităţile de picnic în zone neamenajate sau neindicate. “Este o măsură foarte bună, având în vedere faptul că pe Valea Prahovei uneori nu poţi nici să te mişti din cauza gunoaielor. În unele zone animalele îşi restrâng habitatul din cauza deşeurilor. Va fi o lege foarte bună dacă va fi şi respectată. Mă tem că unii români nu vor renunţa uşor la vechile obiceiuri proaste”, a comentat Simona Sandu, geograf şi alpinist.

Zonele ar urma să fie verificate zilnic

Proiectul de lege mai prevede ca administratorul zonelor special amenajate şi zonelor indicate pentru desfăşurarea activităţii de picnic să realizeze amenajarea zonei cu respectarea dispoziţiilor în vigoare referitoare la urbanism, silvicultură şi protecţia mediului.

În plus, vor trebui dotate corespunzător zonele special amenajate cu locuri pentru aprinderea focului, containere destinate colectării selective inscripţionate corespunzător şi toalete ecologice. Nu vor fi permise defrişări sau modificarea cursurilor de apă pentru amenajarea zonei sau ridicarea de construcţii cu excepţia celor cu un caracter temporar.

De asemenea, ar urma să fie organizat un serviciu de verificare zilnică a zonelor de picnic, atât amenajate special, cât şi indicate, precum şi a zonelor aflate în vecinătatea acestora pentru a se asigura că nu se aduce niciun fel de prejudiciu mediului. Verificarea lor se va realiza cu ajutorul poliţiei comunitare. Vor trebui afişate regulile privind desfăşurarea activităţii de picnic, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul constatării nerespectării acestora.

Fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, sprijinea proiectul de lege a picnicului. La rândul lor, şi oficialii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), spuneau recent că nu susţin ideea amendării celor care participă la picnicuri, dar nu îşi iau gunoaiele acasă, atât timp cât nu există spaţii special amenajate pentru ieşirea la iarbă verde.

Foarte mulţi primari au cerut autorităţilor de mediu să intervină cu amenzi în aceste zone de picnic, care nu sunt însă amenajate ca atare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed