Legile lui Buffett – cum să câştigi bani mulţi la bursă

0

De-a lungul vremii, Warren Buffett a dezvăluit publicului câteva dintre ideile care l-au condus către succes. Multe dintre ele se regăsesc deja în strategiile de business ale oamenilor de afaceri care au reuşit să acumuleze milioane de dolari. Matt Schifrin, jurnalist în cadrul Forbes a scris o carte intitulată „ The Warren Buffetts Next Door” despre cele mai inspirate idei ale miliardarilor americani, mare parte din aceste strategii find preluate de la cunoscutul miliardar Warren Buffett.

 

Fiţi atenţi la anomaliile pieţei

 

Mare parte dintre cei mai buni investitori „vânează” acele situaţii speciale de pe piaţă, când ceilalţi actori fie ignoră anumite informaţii, fie reacţionează exagerat la anumite ştiri. Este, spre exemplu, cazul lui Mike Koza, un inginer american care s-a îmbogăţit punând în practică această strategie. În 2008, a cumpărat mai multe acţiuni ale companiei de asigurări Radian Group. Preţul unei acţiuni RDN scăzuse dramatic, la aproximativ un dolar, dar Koza a studiat atent datele financiare, a ascultat declaraţiile managementului companiei şi a estimat că o acţiune RDN valorează cel puţin 20 de dolari. Şi a avut dreptate. Ulterior, şi-a vândut acţiunile pentru 12 dolari bucata, având astfel un randament de 1.000%. Sfatul lui Koza: fiţi atenţi la topul câştigătorilor şi perdanţilor dintr-o zi. Acţiunile fluctuează atunci când piaţa reacţionează exagerat la o anumită informaţie. Acesta poate fi un punct de plecare.

 

Nu fiţi obsedaţi de diversificarea portofoliilor

 

Majoritatea analiştilor financiari îi sfătuiesc pe investitori să îşi diversifice portofoliile. Cei care s-au îmbogăţit realmente din bursă, susţin însă că acestă strategie pusă în practică nu face decât să minimalizeze profiturile. Riscurile sunt oricum destul de mari, având în vedere că într-o perioadă de criză financiară şi cele mai diversificate portofolii au generat mari pierderi financiare.”Cei 10 investitori care au aplicat în timp strategiile lui Buffett, alocau sume foarte mari pentru a cumpăra acţiuni pe care ei le considerau extrem de subevaluate. Portofoliul lor varia de la 10 la 40 de titluri. Cu toate acestea, în anumite momente, investitorii pariau sume importante doar pe anumite acţiuni.”, povesteşte Schifrin în cartea sa.

 

Nu vă îndrăgostiţi de acţiunile din propriul portofoliu

 

Chiar dacă aţi studiat în amănunt o anumită acţiune, nu trebuie să vă ataşaţi prea mult de ea. Este periculos să credeţi cu încăpăţânare că aveţi dreptate, în ciuda faptului că piaţa spune contrariul. Orice investitor ar trebui să îşi stabilească un anumit punct la care să vândă: o scădere a preţului cu 25%, spre exemplu. Mai mult, acţiunile din portofoliu trebuie evaluate periodic conform criteriilor iniţiale stabilite de fiecare. Dacă nu mai corespund, trebuie să le vindeţi, pe toate sau cel puţin o parte din ele.

 

Nu vă lăsaţi păcăliţi de dividende

 

Uneori, unele acţiuni par a fi la preţ de chilipir, fie pentru că dividendele sunt mari şi P/E este mic, fie pentru că emitentul stă pe o grămadă de bani. Acest tip de acţiune poate fi , într-adevăr, o investiţie inspirată, dar poate fi şi o capcană. Pentru a evita astfel de situaţii, miliardarii care l-au ascultat pe Warren Buffett susţin că trebuie să verifici acete titluri periodic, să fii la curent cu toate ştirile şi datele financiare relevante, pentru a putea da un verdict clar asupra validităţii respectivelor acţiuni. De asemenea, condiţiile macroeconomice sunt extrem de importante pentru o previziune corectă.

 

Minimalizează-ţi greşelile

 

„Cel care face cele mai puţine greşeli câştigă”. Zicala este valabilă atât în sport cât şi pe bursă. „Investitorii despre care am scris în cartea mea trec în revistă periodic toate titlurile din portofoliu, pentru a vedea dacă nu cumva îşi asumă riscuri prea mari”, mai scrie Schifrin. Printre cele mai stupide greşeli pe care investitorii ar trebui să le evite se numără menţinerea acţiunilor care se depreciază pe perioade lungi de timp. De asemenea, o mare greşeală pe care ar putea-o face fondurile de investiţii constă în ignorarea cheltuielilor. Pentru a minimaliza pierderile, este bine ca analiza portofoliului să includă şi imaginarea unor scenarii pesimiste. De asemenea, fiecare investitor ar trebui să aibă o arhivă personală cu toate tranzacţiile şi cercetările făcute.

 

Urmează strategiile celor mai deştepţi

 

Nu este nicio ruşine în a copia paşii celor mai buni investitori pe care îi cunoaşteţi. Toţi investitorii procedează aşa.

 

Ai grijă la taxe

 

Atunci când te gândeşti la o investiţie, este extrem de important cât ai putea câştiga. La fel de important este însă şi cu ce bani rămâi, după achitarea taxelor şi impozitelor, spun cei mai pricepuţi investitori de pe Wall Street.

 

Investiţiile bune cer timp şi implicare

 

„Fiecare investitor despre care am scris pentrece zilnic, cel puţin trei ore, analizându-şi portofoliul, sau cel puţin gândindu-se la asta”, susţine jurnalistul Forbes, potrivit căruia, toţi „actorii” din cartea lui sunt pasionaţi de investiţii.