Legumicultorii se plâng că prețul roșiilor românești a scăzut enorm. Cât costă un kg

La Matca, în județul Galați, unde se află unul din cele mai mari bazine legumicole din România, un kilogram de roșii a ajuns să se vândă cu un preț de necrezut. Motivul pentru care prețurile au scăzut este legat de faptul că toți producătorii au ieșit pe piață cu roșiile în același timp.

50 de bani kilogramul de roșii
Legumicultorii stau cu roșiile în lăzi, din cauza faptului că nu mai au cui să le vândă și nici prețul nu îi ajută prea mult. Kilogramul de roșii se vinde cu mai puțin de 1 leu.

Agricultorii spun că Programul Tomata este responsabil pentru prețul scăzut al roșiilor. Programul le impune o dată anume de recoltare și comercializare. Oamenii se duc la piață și se întorc înapoi cu roșiile

„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum.

La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus fermierul Sorin Dragomir.

Cauza diferenței de preț a roșiilor din piețe
Chiar dacă producătorii vând roșiile la un preț extrem de mic, în piețe acestea sunt comercializate cu prețuri care pornesc de la 6 lei, adică de cel puțin 6-10 ori mai mare. Această diferență de preț este determinată în principal de intermediari.

„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, spune producătorul, potrivit romaniatv.net.

Pentru a preveni deteriorarea legumelor, membrii comunității Matca susțin necesitatea înființării unui centru de colectare local cu temperatură controlată. Această inițiativă ar asigura condiții optime de depozitare și ar contribui la menținerea prospețimii produselor legumicole.

„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni.

Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți… Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, a declarat legumicultorul Giani Filimon.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed