BNR:minim istoric: 4,5142 lei/euro [Update]

0

Cursul de referinţă leu/euro anunţat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a bătut un nou record şi a urcat la 3,6480 lei/dolar, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

 

Rata de vineri este cu 3,46 bani peste precedentul record, înregistrat joi, de 4,4796 lei/euro.

Cursul oficial leu/dolar a urcat vineri cu 6,53 bani, de la 3,5827 lei/dolar.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 3,03 bani, de la 3,7279 lei/franc la 3,7582 lei/franc, şi a atins un nou record al ultimelor zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

 

Banca Naţională a României (BNR) a afişat ieri un curs de referinţă de 4,4796 lei/euro şi 3,5827 lei/dolar.

 

În ciuda faptului că un leu mai slab ajută la creşterea exporturilor, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor – ANEIR, a declarat în exclusivitate pentru The Money Channel că aceste fluctuaţii nu sunt în avantajul exporatorilor. “Instabilitatea cursului nu este de natură de a-i linişti pe exportatori, pentru că nimeni nu poate garanta stabilitatea cotaţiilor,” a spus Ionescu.

 

În opinia preşedintelui ANEIR nu contează care sunt factorii, interni sau interni, instabilitatea aduce prejudicii oamenilor de afaceri. Drept exemplu este dată statistica exporturilor extracomunitare aferente lunii iunie. În ciuda unei deprecieri semnificative a leului în raport cu dolarul american, exporturile au scăzut cu 10,5% comparativ cu luna precedentă, cea mai mare scădere lunară din ultimii trei ani. În mai, când cursul a fost stabil, livrările externe au crescut cu 6,5%, ceea ce demonstrează co nu cursul este prinipalul motor de creştere.

 

Când nici politica de dobânzi nu mai este predictibilă, nici un om de afaceri nu mai are curaj să încheie un contract. În prezent, peste influenţele externe cauzate de criza europeană se suprapune criza politică internă care se resimte pe piaţa valutară şi monetară. Când se va intra în normalitate cursul se va stabiliza şi el ceea ce va fi benefic pentru economie, a concluzionat Ionescu.

 

Evoluţia situaţiei din zona euro este foarte importantă pentru România, mai ales dacă ţinem cont de faptul că Italia este al doilea partener comercial al nostru din UE.      

 

Cu toate acestea, Mihai Ionescu spune că-şi păstrează prognoza de creştere a exporturilor la nivelul întregului an, la 50 de miliarde de euro, în special datorită  punerii în funcţiunii a mai multor capacităţi de producţie destinate exclusiv exportrilor.

 

Imediat după anunţarea cursului de referinţă de către BNR la ora 13, cotaţia euro de pe piaţa interbancară a urcat la 4,35 lei/euro.

 

Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro.

 
 
‘Accelerarea paşilor către suspendarea preşedintelui s-a transpus deja într-o presiune de depreciere asupra leului, notează analiştii băncii.

Odată cu apropierea deciziei propriu-zise, va depinde de Banca Naţională a României (BNR) să stabilizeze leul, mai ales dacă decizia de joi a Băncii Centrale Europene se limitează doar la reducerea dobânzii de politică monetară anticipată de pieţele financiare.

„Estimarea noastră pe termen mediu, de 4,55 lei pe euro, devine realitate foarte rapid”, se arată în notă.