Liviu Dragnea anunţă începerea oficială a procesului de regionalizare

0

Potrivit acestuia, costurile acestui proces vor fi zero şi se va realiza totodată o economie în privinţa cheltuielilor de personal şi cu serviciile publice.

 

Toţi paşii acestui proces vor fi trimişi Comisiei Europene, a subliniat Liviu Dragnea.

 

„De astăzi începe oficial unul dintre cele mai mari proiecte naţionale ale României de la Revoluţie încoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens naţional, un adevărat proiect de ţară. Cred că, după mulţi ani de conflicte politice, sociale, putem spera că acest proiect poate fi unul dintre proiectele care să aducă la aceeaşi masă toţi românii. Putem avea tăria să fim întâi români şi abia după aceea să fim pesedişti, penelişti, conservatori, pedelişti, pedelişti, populari, udemerişti şi aşa mai departe”, a subliniat Liviu Dragnea.

 

El a precizat că la realizarea acestui proiect naţional sunt chemaţi să participe toţi factorii politici interesaţi, partidele politice, sindicatele, ONG-urile şi nu în ultimul rând oameni de înaltă expertiză, profesori, doctori, academicieni, specialişti în ceea ce priveşte descentralizarea şi regionalizarea, „oameni care într-adevăr au avut aceste preocupări de-a lungul anilor şi care vor să participe la finalizarea acestui proces”.

 

„Regionalizarea, aşa cum o începem astăzi, nu este neapărat un proiect politic, este un proiect naţional, este un proiect al României, este un proiect care va fi rezultat al unui proces realizat de o echipa de elită a societăţii româneşti”, a subliniat Liviu Dragnea.

 

Între principiile descentralizării regionale se află cel al subsidiarităţii, care constă în exercitarea competenţelor de autorităţile administrative locale situate la nivel administrativ cel mai aproape de cetăţean şi care dispune de capacitatea administrativă necesară; principiul asigurării resurselor integrale pentru exercitarea competenţelor transferate, principiul responsabilităţii autorităţilor administraţiei publice şi regionale în raport cu competenţele şi cu competenţele şi atribuţiile pe care le vor avea; principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii şi reguli obiective care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau regionale, după caz, sau să limiteze autonomia financiară locală; principiul echităţii, care implică asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la serviciile publice şi de utilitate publică, principiul democraţiei participative, principiul, cheltuirii eficiente a resurselor financiare.

 

Obiectivele strategice ale regionalizării şi descentralizării sunt cele prevăzute în Programul de guvernare – competenţe care să fi atribuite regiunilor, economie afaceri, fonduri europene, infrastructură, educaţie, sănătate, mediu, agricultură, protecţie socială, cultură, turism, situaţi de urgenţă, amenajarea teritoriului, tineret şi sport.

 

În ceea ce priveşte cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, există două mari „corpuri” – un Consiliu consultativ pentru regionalizare şi un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltării Regionale.

 

Potrivit ministrului Dragnea, Consiliul consultativ pentru regionalizare este un organism cu rol strategic, va avea scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ teritoriale, care va funcţiona pe trei paliere de expertiză – un grup de lucru academic care va cuprinde 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, oameni de înaltă expertiză, profesori-doctori în sociologie, urbanism, amenajarea teritoriului şi alte domenii care vor asigura expertiza necesară pentru conturarea profilului viitoarelor regiuni. Un al doilea palier va fi un grup de lucru format din parlamentari şi aleşi locali – reprezentaţi din partea fiecărui partid politic parlamentar, reprezentanţi din comisiile de specialitate din Parlament, reprezentanţi din toate structurile asociative ale autorităţilor locale care au rol de consultare şi formulare de propuneri aplicate privind descentralizarea. Al treilea palier va consta într-un grup de lucru al societăţii civile alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate, sindicate şi ONG-uri cu rol, de asigura expertiza din domeniul de activitate al fiecăruia şi de a propune soluţii pentru a preîntâmpina riscurile de dezvoltare neechilibrată a regiunilor şi a asigura cadrul de consultare cât mai largă pentru fundamentarea şi definitivarea soluţiilor propuse.

 

„Acest Consiliu consultativ, organizat pe trei paliere, îşi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate şi studii de impact şi altor date privind problematica României la nivel european. De asemenea, vom avea consultanţă şi expertiză din partea unui specialist al Comisiei Europene de la Strasbourg”, a menţionat ministrul Dezvoltării Regionale.

 

Comitetul tehnic interministerial pentru descentralizare şi regionalizare, care va fi condus de Liviu Dragnea, va fi format din toate ministerele care vor fi implicate în descentralizarea unor competenţe către nivel regional, cu principal rol de a transpune în acte normative, de a operaţionaliza. toate strategiile şi propunerile formulate de Consiliul consultativ. Toate politicile, toate propunerile de descentralizare pe fiecare sector vor fi analizate, realizate şi propuse de ministrul care conduce respectivul minister, urmând ca la nivelul fiecărei astfel de instituţii să se constituie grupuri de lucru pentru acest proces.