Localităţi mehedinţene poluate cu cenuşă

0

Surse din cadrul Comisariatului Judeţean Mehedinţi al Gărzii Naţionale de Mediu au declarat luni pentru AGERPRES că această situaţie se datorează nefinalizării investiţiilor la sistemul de evacuare a şlamului începută în anul 2009 şi pentru care a fost planificată suma de 361 milioane lei.

Beneficiarul investiţiei, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), motivează că lucrările sunt mult întârziate din cauza apariţiei unor dificultăţi în ceea ce priveşte realizarea proiectului de modernizare, acesta fiind de concepţie cehă, greu de adaptat la condiţiile de la Romag-Termo.

Locuitorii localităţilor Halînga, Dudaşu-Cerneţiului, Piatra Albă, Cerneţi, Valea Copcii şi Dedoviţa au sesizat, luni, autorităţile de mediu asupra pericolului ce îl prezintă norul dens de cenuşă asupra sănătăţii oamenilor, apei fântânilor, grădinilor de legume, familiilor de albine şi animalelor, dar acestea nu pot lua altă măsură decât să aplice o amendă conducerii termocentralei.

Potrivit aceloraşi surse, Sucursala Romag-Termo a RAAN, administratorul depozitului amenajat pe o suprafaţă de 150 de hectare, nu dispune de autorizaţie de mediu, aceasta expirând din anul 2008.