Long COVID este o prelungire a agravării bolii, uneori până la moarte

0

Long COVID este o nouă afecţiune despre care vorbeşte şi Organizația Mondială a Sănătății. Chiar dacă virusul dispare din organism, în urma lui rămân o mulțime de sechele. Sunt pacienți care ies din boală cu aproape toate organele afectate, scrie Digi24.ro.

Medicii din România spun că 80% dintre bolnavi rămân cu simptome pe termen lung. În aceste condiții, recuperarea post-COVID devine noua povară pentru toate sistemele de sănătate din lume.

Sunt țări care deja au deschis centre speciale pentru recuperarea pacienților trecuți prin boală. Israelul este un astfel de exemplu. Medicii israelieni veniți în România să ofere asistență au explicat pentru Digi24 cât de complexă este recuperarea post-COVID.

„Soția mea e asistență medicală, copiii sunt rezidenți, au terminat Facultatea de Medicină și bineînțeles că dacă ascultăm de ei măcar: băi, tata, du-te și fă-ți vaccinul, băi, tata, ai febra de 2 zile…” povestește bărbatul, respirând destul de greu.

Doru are 59 de ani şi este internat la Institutul „Marius Nasta” de mai bine de o lună. A stat prea mult acasă cu simptome, nu a vrut să facă vaccinul anti-COVID şi starea lui s-a înrăutăţit treptat. Medicii au fost nevoiţi să-l intubeze timp de o săptămână. A realizat prea târziu că nu a luat decizia corectă. Odată ajuns în spital, a cooperat cu medicii. Nu avea altă șansă de supraviețuire.

„Chestia cu dubiile deja cred că ar fi trebuit să treacă demult. Cu vaccinul, de asemenea. Numai că uite, câte un român d-ăsta care le știe pe toate, ca mine. Și am ajuns târziu, nu foarte târziu, dar târziu și a fost foarte, foarte greu”, recunoaște Doru.

El face parte din categoria pacienţilor cu long COVID, adică are nevoie de recuperare, în primul rând pentru musculatură şi respiraţie.

„Este o bicicleta pentru recuperare. Este necesară, pentru că pacienții care stau săptămâni întregi imobilizati la pat au atrofie musculară totală, a întregii musculaturi”, explică Genoveva Cadar, medic ATI.

Recuperarea post-COVID se face de multe ori în secţiile non-Covid. Chiar dacă nu mai au virusul, sunt pacienţi care rămân cu traume mari în organism.

„Peste 80% din pacienți, zilnic, din secția non-covid sunt, de fapt, pacienți long covid, adică pacienți care nu și-au terminat evoluția bolii în cele 15 zile de internare anterioară și care continuă în forme grave, critice, la noi în secția non-covid”, spune doctorița Genoveva Cadar.