Lucian Croitoru: Nivelul de 3,6 lei pentru euro pare sustenabil

0

„Pe termen foarte scurt factorii care au dus la deprecierea leului sunt vânzările şi cumpărările de valută, dar acest lucru nu trebuie să constitue o preocupare” a declarat Croitoru. Acesta a amintit de avertizările guvernatorului BNR, Mugur Isărescu care a menţionat că ne putem aştepta la oscilaţii evidente ale cursului de schimb pe măsură ce se aproipie de un nivel mai sustenabil.

„Este mai degrabă o revenire a cursului către un nivel sustenabil ” a completat consilierul de politică monetară al BNR.

Croitoru a menţionat faptul că deprecierea se poate reflecta mai mult în inflaţie dar a dat exemplu cazul SUA unde moneda a avut o depreciere din 2003 până acum de aproape 45-46 % şi cu toate acestea inflaţia a stat pe loc. „Deci depinde de structura economiei, de potenţialul ei de competitivitate”. Economistul a declarat că se aşteaptă foarte mult să se întâmple ceea ce a menţionat Mugur Isărescu să vedem oscilaţii în jurul unui nivel sustenabil.

În concepţia lui Croitoru, principala problemă pe care o are economia românească este deficitul de cont curent care a atins aproape 13-14% din PIB, ceea ce înseamnă că 13-14 miliarde de euro sunt furnizaţi de investitorii străini pentru români, pentru consum şi investiţii.

„Contul curent este în pricipal deficitul sectorului privat din România. Bugetul public are un surplus pe primele 10 luni, aşa că tot deficitul de cont curent se poate spune că aparţine sectorului privat. Deciziile private pot fi influneţate prin structura stimulentelor. Deocamdată această structură a stimulentelor îi face pe investitorii privaţi să-şi urmeze cursul de afaceri car e adus la această deteriorare a contului curent. Asta nu înseamnă un lucru rău deoarece contul curent mărit reflectă pe de-o parte un proces de aderare la Uniunea reală şi de convergenţă în termeni reali cu uniunea monetară; pe de altă parte revine un rol public în adresarea acestei probleme. După părerea mea sectorul public poate şi trebuie să facă loc cât mai mult sectorului privat să dezvolte.”