Mahmoud Ahmadinejad şi preşedintele Parlamentului iranian se acuză reciproc de corupţie

0

În cursul unei dezbateri parlamentare tensionate, Ahmadinejad a difuzat o înregistrare în care o voce, prezentată ca fiind a lui Fazel Larijani, fratele preşedintelui Parlamentului şi al şefului autorităţii judiciare Sadegh Larijani, îi cere mită unui apropiat al preşedintelui iranian, Said Mortazavi, în schimbul unei susţineri politice din partea celor doi fraţi ai săi.

 

 

Mortazavi, un fost procuror general al Teheranului, este vizat de către o anchetă judiciară pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea în închisoare a unor manifestanţi arestaţi în cursul manifestaţiilor care au avut loc după realegerea contestată a lui Ahmadinejad în 2009.

 

 

După ce Guvernul a refuzat să îl destituie pe Mortazavi, în prezent şeful serviciilor pentru Securitate Socială, Parlamentul a lansat o procedură de destituire din funcţie a superiorului ierarhic al acestuia, ministrul Muncii Abdolreza Sheikh-ol-Eslami.

 

 

Ca răspuns la această înregistrare, Ali Larijani l-a acuzat pe Ahmadinejad că împiedică justiţia să acţioneze împotriva unor „apropiaţi de-ai săi care au un dosar judiciar”. „Preşedintele nu respectă (…) morala” şi „răspândeşte, prin acţiunea sa, imoralitatea în societate”, l-a acuzat el.

Larijani l-a mai acuzat pe Ahmadinejad de faptul că l-a „ameninţat” că difuzează înregistrarea împotriva fratelui său în cazul în care este menţinută procedura de destituire a ministrului Muncii.

 

 

Deşi Ahmadinejad susţine că Larijani blochează „acţiunea Guvernului”, anulând decrete sau nominalizări hotărâte în cadrul Consiliului de Miniştri, i s-a răspuns că el este cel care „nu respectă legea”.

 

 

Aceste acuzaţii reciproce au loc cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale, prevăzute la 14 iunie, într-o atmosferă politică marcată de un adevărat „război” între diferite facţiuni conservatoare.

 

 

Mahmoud Ahmadinejad nu mai poate candida pentru un nou mandat, iar Ali Larijani este unul dintre potenţialii candidaţi la succesiunea sa.

Deputaţii au adoptat, până la urmă, cu o majoritatea largă, destituirea lui Sheikh-ol-Eslami. În februarie 2011, ministrul Transporturilor a plătit deja preţul acestei rivalităţi, fiind destituit în urma unui accident aviatic soldat cu morţi.