Mai multe soluţii pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, în discuţie cu FMI

0

„Sunt mai multe soluţii pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale şi trebuie găsită formula prin care să vină în sprijinul companiilor, dar şi consumatorilor vulnerabili. FMI ne poate ajuta deoarece este interesat ca în România să existe un mediu economic stabil, iar energia este un sector economic foarte important”, a spus Hajdinjak. Acesta nu a precizat procentul cu care ar trebui să crească preţul gazelor naturale pentru ca firmele să îşi acopere pierderile din reţele, care se ridică la 800 de milioane de euro.

 

„Nu pot avansa cifra cu care ar trebui să crească preţul, dar ar trebui să fie luate măsuri prin care să poată fi acoperite pierderile. Până în prezent, acestea se cifrează la 800 de milioane de euro”, a adăugat preşedintele ACUE.

 

Oficialul ACUE a menţionat că săptămânal companiile din sector au întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, dar că, până în prezent, firmele nu au primit soluţii concrete.

 

„Nu avem un angajament clar din partea autorităţilor române, deşi ne întâlnim săptămânal”, a spus Frank Hajdinjak.

 

Companiile au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţului gazelor naturale, însă, până în prezent, nu a fost luată o decizie în acest sens.

 

Preşedintele ACUE a afirmat că până în 2013 programul de liberalizare nu va fi finalizat, dar că vor fi făcuţi paşi importanţi.

 

Companiile de distribuţie şi furnizare au solicitat majorarea preţului gazelor naturale la consumatorul final cu 25% în 2011, în trei trepte, la 1 aprilie, 1 iunie şi 1 septembrie, pentru a-şi acoperi pierderile de 600 milioane euro, a declarat, la mijlocul lunii martie, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

 

„Pentru a-şi acoperi pierderile de 600 milioane euro, distribuitorii şi furnizorii au calculat că ar avea nevoie de o creştere cu 25% a preţului gazelor naturale, în acest an. Conştienţi fiind că această propunere nu va fi acceptată deodată, aceştia au propus un scenariu de majorare a preţului în trei trepte – cu 5% de la 1 aprilie, cu 9% de la 1 iulie şi cu 7% de la 1 septembrie”, a afirmat Iulian Iancu.

 

Starea şi evoluţia pieţei de energie din România au fost analizate miercuri de reprezentanţii Delegaţiei în Romania a FMI şi cei ai ACUE, principalele teme ale discuţiilor axându-se în special pe dereglementarea preţurilor finale ale gazelor naturale, liberalizarea pieţei şi datoriile companiilor de stat către furnizori, precum cele ale companiei CFR.

 

Un alt subiect al discuţiilor va fi cel legat de cadrul legislativ şi situaţia proiectelor off-shore care pot reprezenta un pas important către independenţa energetică a României faţă de diversificarea surselor de furnizare a energiei în general, şi a gazelor naturale în special.