Maramureşul accelerează colaborarea administrativă cu două regiuni transfrontaliere din Ucraina

Reaşezarea relaţiilor dintre cele două părţi se întâmplă după ani de zile în care administraţiile CJ Maramureş au slăbit legăturile deşi în paralel au existat o serie de proiecte comune din partea judeţelor Maramureş şi Satu Mare

 

 

Oficialii CJ Maramureş spus că pe lângă susţinerea culturală a celor peste 30.000 de etnici români care trăiesc în Ucraina după retrasarea graniţelor după al doilea război mondial, autorităţile din regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk şi Zakarpatia sunt interesate în cultivarea relaţiilor de bună vecinătate cu România.

 

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că au avut loc mai multe runde de întâlniri şi discuţii şi întâlnirii cu oficialii celor două regiuni, stabilindu-se deja un parteneriat în domeniul sănătăţii şi economic.

 

 

„Avem semnat deja un protocol în domeniul colaborării şi schimbului de practică medicală dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă, Casa de Asigurări de Sănătate şi instituţii similare din regiunile ucrainene. De altfel, în Ucraina reforma medicală se lasă aşteptată şi sunt foarte multe lucruri pe care le putem comunica ajutându-i în domeniul medical, să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-am făcut noi în ultimii zece ani de zile în reforma medicală. Există o echipă mixtă formată din directorul CAS Maramureş, Viorel Deghid, ec. Sorina Pintea, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare şi dr. Rareş Pop, directorul DSP Maramureş. Sunt oamenii ce în ultimii ani reuşit prin eforturi deosebite să asigure funcţionarea sistemului de sănătate oferind servicii medicale de calitate, dar şi o creştere cu 20 % a decontărilor medicale. În acelaşi timp, partea ucraineană este interesată în deschiderea unui serviciu pentru intervenţii de urgenţă după modelul SMURD ca proiect pilot în Ucraina” a spus Gabriel Zetea.

 

 

Vicepreşedintele CJ Maramureş a subliniat că pe lângă parteneriatul în domeniul sănătăţii vor fi semnate în luna august parteneriate în domeniul cultural şi economic, parteneriate ce de fapt ar însemna proiecte de dezvoltare transfrontalieră benefică ambelor state.

 

 

„În ultimii ani legăturile Maramureşului cu Ivano-Frankivsk şi Zakarpatia au fost aproape uitate. Suntem datori să menţinem românismul din afara graniţelor, iar legăturile culturale urmate de cele economice reprezintă pasul următor. În luna august vom semna două parteneriate de colaborare culturală şi economică. Intenţia comună este de a deschide birouri de reprezentare comercială în Maramureş, respectiv Ucraina pentru a oferi mediului de afaceri informaţii economice actualizate. Avem multe lucruri pe care le putem dezvolta în comun. Interesul Ucrainei este de a avea relaţii de bună vecinătate cu România, Ungaria şi Polonia, asta în perspectiva aderării Ucrainei la UE. Orice tratat de colaborare cu UE presupune şi tratat de bună vecinătate. Felul în care România va susţine într-un viitor ceva mai îndepărtat inclusiv aderarea Ucrainei la UE este un lucru important, de aceea şi eforturile crescute ale ucrainenilor în ultima perioadă pentru a menţine o relaţie foarte bună cu România”, a spus Gabriel Zetea.

 

 

Administraţia CJ Maramureş estimează că relansarea relaţiilor cu cele două regiuni ucrainene înseamnă şi modernizarea infrastructurii rutiere şi a punctelor de graniţă dintre state, cât şi deschiderea unui nou punct de frontieră în comuna Poienile de sub Munte.

 

 

„Noi am lansat deja memorii către Ministerul de Externe şi CNADNR pentru modernizarea infrastructurii DN 18, principalul drum de comunicaţie cu Ucraina, modernizarea şi extinderea punctului de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei şi deschiderea unui nou punct de frontieră în comuna Poienile de sub Munte. Există promisiunii ferme din partea celor doi miniştri (Titus Corlăţean şi Dan Şova, n.r.) de susţinere a celor două proiecte. Investiţia ar putea ajunge la 11 milioane euro, însă trebuie să ne gândim la resursele atrase la bugetul statului în urma acestor investiţii. În cazul comunei Poienile de sub Munte ar însemna reabilitarea căilor de comunicaţie atât cu judeţul, cât şi cu judeţele vecine: Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Bistriţa-Năsăud”, a conchis Gabriel Zetea.

 

 

În judeţul Maramureş trăiesc peste 32.000 de etnici ucraineni dintre care 12.000 în comuna Poienile de sub Munte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed