Marea Neagră, cea mai nouă țintă pentru ROMGAZ

0
GULF OF MEXICO - Transocean's Development Driller II continues to dig a relief well in the Gulf of Mexico May 20, 2010. The Development Driller II and Development Driller III were brought into the area to drill relief wells in an effort to stop the flow of oil into the water after the Deepwater Horizon incident. U.S. Coast Guard photo by Petty Officer 3rd Class Barry Bena.

Compania de stat Romgaz așteaptă de la americanii de la ExxonMobil un răspuns la oferta depuusă pentru preluarea concesiunii la proiectul gazelor naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. În cazul în care va primi un răspuns favorabil, oficialii societății susțin că vor finanța achiziția din surse proprii și din surse atrase, inclusiv printr-o emisiune de obligațiuni.

 

„La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participaţiei ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii”, a declarrat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Bani pentru proiectul din Marea Neagră

Conform acestuia, compania este pregătită să asigure prin intermediul unui consorţiu de bănci finanţarea necesară pentru realizarea acestui proiect. ”Deci, plata participaţiei o vom asigura atât din surse proprii, cât şi din duse atrase, condiţionat, desigur, de acceptarea ofertei”, a spus directorul general.

 

Moment istoric! O nouă platformă de foraj a fost instalată în Marea Neagră

Întrebat dacă poate confirma suma apărută în presă, de 900 de milioane de euro, ca fiind oferta Romgaz către Exxon, Jude a răspuns: „Nu pot confirma o astfel de sumă, nu înţeleg de unde a apărut o astfel de sumă. Este dreptul ziariştilor, dar cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o”.

Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, a spus că acest proiect a stârnit un mare interes în rândul băncilor, iar în această perioadă există un nivel ridicat de lichiditate în piaţa financiară, de care ar putea beneficia compania pentru acest proiect. „Interesul băncilor a fost neaşteptat de mare. Partea de finanţare va fi condiţionată de acceptarea ofertei, dar şi de cum, în ce jurisdicţie, în ce monedă, sunt mai multe detalii din share purchase agreement pentru care va trebui să ne adaptăm, luăm în calcul un mix de finanţare, surse proprii, credit sindicalizat şi emisiuni de bonduri în special pentru a finanţa capexul viitor”, a arătat el.

 

Marea Neagră ne va da prea mult gaz! S-a anunțat când va începe producția în noul teritoriu românesc

Directorul financiar a precizat că în acest moment compania analizează toate posibilităţile care există pe piaţă.

„Acest proiect va duce la un nou Romgaz. În acest moment, din cauză că pieţele financiare sunt atât de oportune şi există lichiditate în piaţă, pentru noi acest lucru ar crea un gap extraordinar în cei cinci ani”, a spus Popescu.

 

În tandem cu OMV Petrom, pentru Marea Neagră

În cazul în care Romgaz va ajunge în proiectul Neptun Deep, va face echipă cu OMV Petrom, tandem care asigură în prezent producția a peste 96% din gazele naturale ale țării. „Compania este pregătită pentru un astfel de proiect şi suntem confidenţi că viaţa corporativă a Romgaz se va schimba. Este pentru prima prima dată când va fi atrasă o astfel de finanţare mare, facem toate modificările pentru a ne pregăti, ne adaptăm strategia de dezvoltare a Romgaz”, a continuat Jude. Oficialul companiei a adăugat că a purtat discuţii şi cu OMV Petrom şi că nu există nicio problemă în ceea ce priveşte colaborarea dintre cele două companii.

Romgaz și OMV Petrom, tandem pentru Marea Neagră

În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva între 9 și 13 miliarde de metri cubi. Americanii şi-au anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul vitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei, și anume legea offshore, care în momentul actual stipulează un regim de taxe total nefavorabil petroliștilor.

Romgaz a anunțat recent că a depus o ofertă pentru preluarea subsidiarei ExxonMobil care deține jumătate din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.

“Avand in vedere scrisoarea adresata de catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finala pana la care cumparatorii interesati sunt invitati sa depuna ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat in data de 30 martie 2021 oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Restul participatiei de 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca este detinut de OMV Petrom S.A”, a anunțat Romgaz într-un comunicat trimis Bursei.