Marica: Legea unică de salarizare s-ar putea aplica abia din 2021, din cauza crizei economice

0

„Nu există bani. După criza economică urmează recesiune care poate dura până în 2015. Cred că Legea va avea aplicabilitate abia din 2021. Eu sunt interesat de cei cu salariile mici. Ar trebui să avem un salariu minim de cel puţin 300 de euro până vom trece la zona euro”, a spus Vasile Marica.

„Fiecare şi-a definitivat poziţia şi începe să şi-o apere. Mă aştept ca de săptămâna viitoare să înceapă încăierarea (între categoriile de bugetari, n.r.)”, a mai spus Marica.

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a afirmat la finalul discuţiilor cu sindicatele că Legea unică de salarizare ar putea avea termene diferite de aplicabilitate pentru diferitele categorii de bugetari, şi că unele salarii ar putea fi echivalate conform noii grile de ierarhizare a coeficienţilor şi în şase sau şapte ani.

Reprezentantul ministerului Muncii a precizat că toate ministerele au prezentat marţi propunerile pentru grila de ierarhizare ce urmează a fi cuprinse în grilă, urmând ca săptămâna viitoare să fie uniformizate toate funcţiile în funcţie de coeficienţi.

„Am stabilit azi nişte coeficienţi medii pentru fiecare nivel al grilei, iar salariile vor fi diferenţiate în funcţie de vechime. Astfel, pentru nivelul III avem un coeficient mediu de 3,8, pentru nivelul II în grilă de 6,5, iar pentru nivelul I de 8,85. Salariile debutanţilor pe fiecare nivel vor fi mai mici cu 15% faţă de medie, iar salariile celor cu vechime maximă vor fi mai mari cu 10% peste medie”, a explicat Mocanu.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii a adăugat că în noua grilă de salarizare se vor regăsi aproape 1,4 milioane de bugetari.

Preşedintele Publisind, Emilian Marian, a declarat că în grila de ierarhizare a funcţiilor, între coeficienţii 2,5 şi 10,5 se regăsesc 85% dintre bugetari.