Marius Budăi: PSD vrea revizuirea legilor energiei și a energiei termice și corectarea modelelor de piață

PSD își propune, prin noul program de guvernare, transformarea sectorului energetic ca domeniul crucial al relansării economiei, energia curată trebuind să fie în centrul dezvoltării României, a declarat deputatul PSD Marius Constantin Budăi, membru în Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților,  la conferința Fit for 55 – România și Planul UE pentru o tranziție verde.

Domnia sa ne-a mai spus că PSD vrea revizuirea legilor energiei și a energiei termice și corectarea modelelor de piață.

Domnia sa a precizat că PSD are în vedere creșterea nivelului de reziliență al sectorului electroenergetic național, în acord cu perspectivele de dezvoltare socio-economică, precum și asigurarea securității aprovizionării cu energie a cetățenilor, la prețuri accesibile.

Domnul Budăi a mai spus: “Alte măsuri propuse sunt:  decarbonarea sectorului energetic, în cadrul tranziției către o energie curată în perspectiva anului 2050 conform obiectivelor stabilite la nivel european prin Pactul Ecologic European (European Green Deal), menținerea țintelor incluse în Planul Național Integrat Energie și Climă pentru anul 2030 în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, energia din surse regenerabile și eficiența energetică.

Vrem să acordăm un statut prioritar eficienței energetice în toate sectoarele economiei și să acoperim dezechilibrele cerere-producție energetică la nivel teritorial, prin promovarea investițiilor în capacități noi de producție a energiei electrice, cu emisii reduse de carbon.

În plus, vrem să asigurăm baza de materii prime energetice, prin intensificarea programelor de cercetare geologică la adâncime, precum și cercetarea și deschiderea de noi perimetre de exploatare, alături de asigurarea unor soluții consolidate pe termen lung pentru import.

Un alt punct în programul nou de guvernare este valorificarea întregului potențial național hidroenergetic al apelor, prin modernizarea capacităților de producție hidroenergetică și decolmatarea lacurilor de acumulare”.

Domnul Marius Budăi ne-a mai declarat că se are în vedere includerea gazului natural drept combustibil de tranziție către o industrie energetică decarbonată prin eliminarea treptată a capacităților pe cărbune.

“Mai avem în vedere eficientizarea și modernizarea sectorului energetic, cu consecințe directe asupra scăderii prețului energiei și asupra calității vieții prin îmbunătățirea mediului înconjurător, precum și creșterea ponderii energiei electrice și în special a celei bazate pe surse regenerabile în consumul de energie al României.

Susținem atingerea unei ținte naționale mai ambițioase în privința ponderii energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în 2030 decât cel prevăzut în PNIESC, respectiv de 34% față de 30,7%, prin utilizarea judicioasă a fondurilor de finanțare puse la dispoziția statelor membre de către UE prin instrumentele Facilitatea Europeană de Redresare și Reziliență, Mecanismul de Tranziție Echitabilă, Fondul de Modernizare.

Ne dorim o piață de energie integrată la nivel continental, interconectată și digitalizată, astfel încât România să devină pol energetic regional, dar și să recăpătăm capacitatea de cercetare-proiectare-inovare și asigurarea volumului de resursă umană și dezvoltare a abilităților și cunoștințelor în acord cu tendințele sectoriale”.

 

Sursa: FINANCIAL INTELLIGENCE

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed