Mărturia unui medic: Un pacient din trei se infectează cu bacterii în spital. Li se spune că nu s-au pansat cum trebuie

0

Un pacient tocmai a fost scos din sala de operaţii. Este dus la Secţia de Terapie Intensivă printre alţi bolnavi de pe holuri şi printre rudele lor. Oamenii se trag spre pereţi ca să facă loc patului cu rotile. Scena se repetă zilnic, spune un medic de la Spitalul Judeţean Ilfov, care dă vina pe infrastructura unităţii medicale. Şi asta deşi spitalul a intrat în renovare în 2014. Proiect finanţat din fonduri europene şi bani publici.

În spital nu există circuite. Bolnavii operaţi sunt scoşi prin holul spitalului, spitalul nu are firmă de curăţenie. Infirmierele sunt solicitate să spele frecvent holurile, scările, deşi în fişa postului nu se prevede acest lucru. Sunt transportaţi printr-o secţie de radiologie, apoi sunt introduşi în lift până la etajul patru. Liftul acela se blochează frecvent. Rămânem frecvent blocaţi”, spune un medic din spital.

Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Circuitele s-au îmbunătăţit semnificativ, având în vedere că am deschis şi acest corp de clădire. Avem proiect de la CJ pentru a integra celelalte clădiri care există la momentul ăsta. Să se facă un tot unitar funcţional şi civilizat.

Spitalul ar fi trebuit să fie acreditat după normele noi, de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătătţii, în decembrie anul trecut. Din cauza lucrărilor de renovare neterminate, evaluarea a fost amânată şase luni. În acest timp, spitalul funcţionează cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Vasile Cepoi, preşedintele ANCS: Existenţa circuitelor corecte este prima condiţie pentru a obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Dacă circuitele nu sunt respectate, spitalul nu poate obţine această autorizaţie de la DSP Ilfov. Dacă nu are această autorizaţie, spitalul nu poate intra în procesul de acreditare, conform prevederilor legii.

Dezvăluirile şocante din interior continuă însă.

Medic, Spitalul Ilfov: Cadavrele de pe secţia medicală sau cardiologie sunt cărate cu cearceaful pe scări sau pături de către infirmiere, pentru că nu există brancardieri. În momentul în care au nevoie de ajutor, se cheamă paznicii să le ajute pe infirmiere să care cadavrul printre pacienţii vii. Mai sunt scăpate pe scări, pe jos.
Reporter: S-a întâmplat asta?
Medic, Spitalul Ilfov: Da! Da! Am văzut cu ochii mei.

 

 

 

mai multe, pe digi24