Masa de Paște, mai scumpă, pe fondul celei mai mari inflații din ultimii cinci ani

Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Masa de Paşte de anul acesta pentru o familie cu trei persoane va fi mai scumpă: plătim în plus până la 7 lei pentru fiecare kilogram de carne de miel pe care îl punem în coş. Adăugăm 2 lei la fiecare 10 ouă şi un leu pentru un cozonac. În schimb, cartofii s-au ieftinit – un kg costă acum mai puţin cu 1 leu. Adăugăm verdeaţă, vin şi dulciuri. În total, 195 de lei.

 

Experimentul nostru a luat în calcul 2,5 kilograme de carne de miel, 3 caserole cu câte 10 ouă, 2 cozonaci, verdeaţă, legume, dulciuri şi vin. Comparaţia o facem cu 2013, pentru că acum avem cea mai mare inflaţie din ultimii 5 ani. Iar diferenţa în plus este de 22 de lei, bani din care am putea cumpăra 2 cozonaci sau aproape un kilogram de carne de miel.

 

Clienţii numără scumpirile direct la tarabă în pieţe şi la casa la raft, în magazine.

 

Clienți:

  • Verdeaţă, am lăsat-o pe ultima sută de metri, să fie proaspătă. Cozonacul îl fac în casă, mielul tot aşa, mai încolo, să fie proaspăt, luăm sâmbătă, sinceră să fiu, prețurile mi se par un pic mărite.
  • M-am uitat la mărar, la pătrunjel, la ceapă, ceea ce ne trebuie acum pentru prepararea drobului. Cred că sărim de 700 sau o mie de lei pentru pregătirea unei mese de 10 persoane.
  • Preţurile, pentru că vine Paștele, preţurile sunt mărite. Şi la carne sunt mai mari.

 

Una dintre explicaţii e că gerul de la mijlocul lui martie a îngheţat recoltele, iar verdeţurile au preţuri mai mari. La asta se adaugă importurile crescute.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed