Măsuri pentru relansarea economiei franceze

0
Măsuri pentru relansarea economiei franceze

Louis Gallois recomandă responsabililor francezi un “şoc de încredere” şi preconizează în raportul său privind competitivitatea o serie de 22 de măsuri drastice. Printre ele, o diminuare cu 30 de miliarde de euro a costului muncii, a mâinii de lucru din Franţa, asta, spune autorul raportului, pentru a evita o cădere şi mai mare a economiei.

 

Cele 30 de miliarde de euro Gallois propune să le obţină diminuând cu 20 de miliarde cotizaţiile patronale şi cu 10 miliarde pe cele salariale. Vorbind despre un “pact social între toţi partenerii” şi despre “patriotism”, Gallois e de părere că pentru acest efort colectiv “e nevoie de timp, metodă şi perseverenţă. Aplicarea măsurilor preconizate este însă afacerea Guvernului”, a recunsocut acelaşi raportor.

 

Marţi, echipa premierului Jean-Marc Ayrault va decide ce va alege din seria de propuneri înaintate de Gallois. Încă de luni, însă, preşedintele François Hollande a promis “să tragă toate concluziile, să se inspire pentru a lua decizii forte”.

 

Liderul Opoziţiei conservatoare, secretarul general al partidului UMP, Jean-François Copé, a aprobat toate măsurile propuse de Gallois şi speră ca socialiştii “să le aplice deîndată”. Deciziile finale ar putea fi luate însă de-abia la începutul anului 2013, ele urmând să fie apoi aplicate pe durata întregului mandat prezidenţial, adică până în 2017.

 

Diminuarea costului mâinii de lucru ar fi una dintre pârghiile ce ar putea stopa degringolada deficitului comercial al Franţei, o ţară a cărei parte pe piaţa mondială a scăzut de la 6,3% în 1990, la 3,3 procente în 2011.