Măsurile anticriză care pot fi suportate de buget vor fi introduse în Codul Fiscal până în februarie

0
Totodată, el a precizat că măsura „cel mai probabil să fie aprobată” este scăderea penalităţii pentru întârzierea la plată de la 0,1% în prezent la 0,05%.

Aceasta a fost propusă de către deputatul PNL Daniel Chiţoiu şi deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu, însă amendamentul a fost respins de Parlament.

„Vom analiza care dintre cele 5 măsuri anti-criză propuse pot fi aprobate şi introduse în Codul Fiscal. Apoi, Guvernul trebuie să le aprobe pe cele care trec până la finalul lunii ianuarie. Cel mai probabil să fie introdusă este cea care vizează întârzierile la plata obligaţiilor”, a explicat Gherghina.

Amendamentele iniţiate de deputatul PNL Daniel Chiţoiu privind 5 măsuri fiscale anti-criză, cu un impact bugetar de circa 2,5 miliarde de lei şi avizate de comisiile reunite de buget-finanţe au fost respinse miercuri în plenul Parlamentului, cu 176 de voturi „împotrivă” şi 143 „pentru”, fără nicio abţinere.

Al doilea amendament viza suspendarea aplicării impozitului minim, deputatul PNL argumentând măsura prin noul impozit la care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lucrează în prezent.

Propunerea ar fi putut avea un impact asupra bugetului de circa un miliard de lei, reprezentând circa 0,2% din produsul intern brut (PIB), conform reprezentanţilor MFP.

Un al treilea amendament aprobat de comisiile reunite de buget-finanţe se referea la continuarea aplicării unui impozit pe venit de 3% în cazul microîntreprinderilor, care ar fi trebuit să plătească începând cu 2010 impozitul pe profit, de 16%.

De asemenea, comisiile aprobaseră scăderea TVA la tranzacţiile şi construcţiile de locuinţe la 5%, măsură cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

A cincea măsură avizată de comisiile reunite viza eliminarea nedectubilităţii TVA în cazul autovehiculelor şi combustibilului, măsură cu impact bugetar de 500 milioane lei, respectiv 0,09% din PIB.