Medicii români şi italieni vor colabora în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

0

Conform documentului, pe o durată de trei ani va fi realizat un program naţional de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de acţiuni comune.

 

Astfel, va exista un proiect de instruire a tinerilor medici români, dar şi a asistenţilor medicali din sectoare de interes, dar deficitare din punct de vedere al resurselor umane – chirurgie cardiacă, cardiologie, anestezie pediatrică.

 

De asemenea, cooperarea mai prevede ca echipe complete de medici italieni cardiologi şi chirurgi cardiaci să poată realiza intervenţii în centrele din România specializate în cardiochirurgie pediatrică, dar şi ca pacienţi români să poată fi trataţi în clinica italiană, până la finalizarea proiectului.

 

Proiectul urmează a se implementa în patru centre din ţară: în clinica Marie Curie din Bucureşti, unde va demara activitatea intervenţională, în centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj Napoca şi Iaşi, dar în centrul din Tg. Mureş unde se intenţionează creşterea capacităţii de operare şi ridicarea nivelului de complexitate a cazurilor tratate.

 

Ministrul Raed Arafat a evidenţiat că problema malformaţiilor congenitale la copii este o una foarte serioasă,
chiar dacă în România sunt centre funcţionale unde se operează, capacitatea este mică.

 

„Indiferent dacă avem capacitate la numărul de centre care le avem tot suntem forţaţi să trimitem copii în afară pentru operaţii, din lipsă de capacitate uneori, alteori pentru că anumite operaţii nu se pot efectua încă aici”, a spus dr. Arafat.

 

El a adăugat că există o colaborare cu clinica San Donato Bambini din Italia încă de mai mulţi ani, aceasta colaborând la pregătirea şi altor centre care operează în prezent la Tg. Mureş şi Cluj. „Prof.dr Alessandro Frigiola este expert în acest domeniu”, a mai adăugat dr. Arafat.

 

„Se vor instrui medici în domeniul chirurgiei vasculare, tineri care au absolvit specialitatea şi pe care dorim să-i profilăm în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, anestezişti şi asistente medicale. Proiectul prevede pentru trei ani câteva etape. În prima etapă se va evalua ce avem în ţară în prezent ca dotare, resurse umane, în centrele funcţionale sau vizate acum este Marie Curie, crearea unui program de instruire cu specialişti din Italia. Încet, încet va creşte capacitatea operatorie de la operaţii mai simple la operaţii mai complexe în centrele noi, iar în centrele existente se va creşte capacitatea prin instruirea de personal suplimentar şi creşterea complexităţii intervenţiilor”, a spus ministrul Sănătăţii.

 

Dr. Frigiola Alessandro, director de la Departamentul de Chirurgie cardiacă, a spus că este o plăcere să lucreze cu colegii români în acest domeniu, având în vedere numărul mare de cazuri care se nasc cu malformaţii cardiovasculare şi a celor care aşteaptă să fie ajutaţi. Medicul a evidenţiat că Italia are o expertiză vastă în acest domeniu şi că, în opinia sa, trebuie să dezvolte câteva centre care să fie bine dotate şi să dispună de personal bine pregătit, având în vedere costurile mari din chirurgia cardiovasculară.

 

Ministerul Sănătăţii are în pregătire un act normativ privind posibilitatea recunoaşterii specializărilor tinerilor români care s-au pregătit în SUA, Canada, Israel.

 

Dr. Arafat a subliniat că există o lipsă de medici şi este o problemă din acest punct de vedere iar cea mai uşorară metodă pentru a avea mai mulţi medici este recunoaşterea specializărilor din ţările amintite. El a precizat că în două luni se va face evaluarea şi se va stabili strategia în baza căreia se vor cunoaşte resursele existente.

 

În 2011 au fost 965 de cazuri de copii cu malformaţii congenitale, dintre care 630 cu malformaţii cardiace.