Mediul privat cere: o administratie auditata periodic, mai putini functionari si pedepse dure pentru corupti

0

Realizarea periodica a unui rating al functionarilor, reducerea cu 50% a numarului de angajati din cadrul aparatului administrativ, precum si introducerea in legislatie a unor masuri punitive foarte severe au fost doar cateva dintre recomandarile adresate viitorului Executiv de catre participantii la dezbaterea cu tema Administratia Publica, din cadrul proiectului Business Standard, Guvernul Privat, care a reunit oameni de afaceri si consultanti.

Plecand de la intrebarea “Cum putem obtine un aparat administrativ util, transparent si mai putin birocratic?”, reprezentantii mediului de business, ai societatii civile si profesionistii invitati la sfarsitul saptamanii trecute la dezbaterea Guvernul Privat au creionat diverse solutii, multe dintre acestea destinate anihilarii coruptiei, identificata ca fiind cea mai mare problema a acestui sector.

RATING Inainte de aplicarea masurilor anticoruptie insa, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact S.A., Dan Popp, a propus realizarea periodica a unui rating al functionarilor, localitatilor si judetelor, pe de o parte, si a unui rating din punct de vedere al cetateanului, extern, pe de alta parte. “Important este sa vrei sa masori, pentru ca rezultatele sunt graitoare”, a sustinut Popp. Alta solutie pentru rezolvarea problemelor din administratie ar fi, in opinia presedintelui Impact S.A., punerea in aplicare atat a unui program de rebranduire regionala, pentru crearea unei emulatii corespunzatoare, care sa puna in valoare cele opt regiuni existente in Romania, cat si a unuia de “angrenare civica”.”Parerea mea este ca suntem romani si avem un comportament tipic. Incercam sa daramam tot ce s-a facut inainte, tot ce-am mostenit. Am fost educati cu acest dispret fata de stat, la modul general. Avem insa un comportament distructiv”, a explicat Popp.
MASURI PUNITIVE Directorul general al companiei de securitate si servicii publice BGS, Bogdan Oprea, a sustinut ca introducerea in legislatie a unor masuri punitive foarte severe, cu ajutorul carora sa fie combatuta coruptia, este calea pe care ar trebui s-o urmeze viitorul Executiv pentru inlaturarea hibelor din sistemul administrativ.

“Totul in Romania pleaca de la spaga. Aici este de fapt problema. Degeaba cautam noi solutii academice, cand coruptia este atat de mare. (…) Avem nevoie de legi dure, drastice, pentru ca masurile punitive severe sunt cele mai bune in aceasta situatie”, a declarat Oprea. Acesta a propus si crearea unor structuri speciale, de tipul DNA, care sa actioneze puternic impotriva coruptiei si ai caror angajati sa fie premiati in functie de rezultatele obtinute, pentru motivarea activitatilor urmatoare. Acesta a sustinut si ca este utila introducerea unui sistem intern de verificarea a corectitudinii angajatilor, bazat pe “agenti sub acoperire”, care sa vina cu teste “ademenitoare”.

REDUCEREA PERSONALULUI Marius Bostan, senior partner la consultantul pentru finantari municipale VMB Partners, a accentuat necesitatea reducerii cu 50% a personalului angajat in administratia publica, urmand ca aceia ramasi sa fie instruiti pentru cresterea eficientei actiunilor lor. “Solutiile din acest sector trebuie cautate pornind de la radacina, trebuie sa cautam cauza si s-o eliminam.Tocmai de aceea, prima masura este, in opinia mea, reducerea cu 50% a numarului de angajati din administratie. Cu atat mai mult cu cat acest sector a crescut de cinci-sase ori in ultimii zece ani”, a aratat Bostan. Decizia ar trebui sa fie luata de viitorul Executiv. “Guvernul ar trebui sa-si asume o astfel de decizie. Ulterior, structurile ramase ar trebui sa fie coafate, de fapt, tunse la zero!”, a mai atras atentia Bostan. Acesta a mai propus si ca unele servicii sociale sa fie transferate catre companii private, in conditiile in care “sistemul de administrare a bugetului e deficitar in acest sector, exista interese”. “Lipsa de negociere a clauzelor care vin de la UE si comportamentul obedient vor fi pericolele majore care vor marca sectorul administrativ in urmatorii 10-20 de ani, in conditiile in care noi nu avem banii celorlalti membri UE si trebuie sa prioritizam”, a opinat Bostan.

MANUALUL ADMINISTRATIEI Directorul general al trainerului Institutul National de Administratie (INA), Dragos Dinca, a accentuat ideea realizarii unui manual -”biblia administratiei” -, care sa contina reguli foarte clare, un fel de “cod de procedura administrativa”. Dinca a vorbit si despre realizarea unei evaluari a performantelor celor angajati in administratie, care sa includa si o componenta externa, referitoare la perceptia publicului. Pentru ca toate aceste masuri sa poata fi puse in aplicare, directorul INA a aratat ca este necesara asumarea la nivel inalt a reformei din acest segment.

BAZA DE DATE Directorul SAR, Sorin Ionita, a subliniat ideea constituirii unei baze de date a acestui sistem, “ale carui consturi exacte si atributii nu sunt cunoscute nici de primul-ministru”, iar “aranjamentele sunt sectoriale”. Pe de alta parte, Ionita este de parere ca descentralizarea ar fi cheia rezolvarii unor probleme din administratie. “Trebuie sa-si asume cineva decizia in acest sector, la nivel de premier sau vicepremier. (…) Puterea de decizie exclusiva este esentiala. Chiar daca au patru clase, oamenii din administratie stiu foarte bine ce au de facut, problemele nu se rezolva cu training, problema nu e stiinta, ci regula jocului, stimulentele, definirea ariei de competenta”, a mai spus Ionita.

MIDDLE MANAGEMENT Directorul executiv la Camera de Comert Americana din Romania – AmCham, Anca Harasim, este de parere ca instituirea unui nivel de middle management la nivelul administratiei ar fi o solutie salutara pentru modernizarea acestui sector. Alta propunere adresata de Harasim viitorului Executiv se refera la crearea unui mecanism de consultare intre public si privat, pentru identificarea doleantelor fiecarui segment. Stabilirea clara a “regulilor jocului” si folosirea cat mai rara a ordonantelor sunt alte idei accentuate de Harasim. In opinia acesteia, Romania este, in prezent, “Cenusareasa Europei”, dar are sanse ca in doi-cinci ani sa devina “campioana”. “Vedem investitori care pleaca din Romania si cel mai trist este ca se duc in Bulgaria”, a mai comentat Harasim, subliniind ca unii dintre acestia isi motiveaza alegerea prin faptul ca “nu vor sa dea spaga sau sa mearga pe principii incorecte”.

GUVERN DE TEHNOCRATI Gabriel Zbarcea, managing partner la firma de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, si-a exprimat increderea ca un Guvern de tehnocrati, ajutat de instrumente legislative coerente, ar putea ameliora situatia din administratie. Zbarcea a mai aratat ca o reala reforma administrativa ar trebui sa se bazeze pe reducerea numarului de judete, astfel incat regiunile de dezvoltare sa capete o mai mare putere. Mult mai radical a fost insa la acest capitol Emilian Radu, partner Tranzactii – PricewaterhouseCoopers Romania, care a propus chiar desfiintarea judetelor si formarea regiunilor, “pentru ridicarea deciziilor la un nivel mai inalt”. “La nivel central, exista sanse sa intalnesti elemente elitiste, profesionale, la nivel local insa, e dramatic! Daca vorbesti, de exemplu, despre emisiunea de obligatiuni ca sursa de finantare, n-ai interlocutor in plan local”, si-a motivat Emilian Radu optiunea. Acesta a mai propus si crearea unui manual de buna practica pentru primari si aplicarea unor masuri pentru asigurarea transparentei in tot ceea ce inseamna decizie, atat la nivel local, cat si central.