Meniu de Paşte: Cererea, mai mică decât oferta

0

Cererea mică de carne de miel şi oferta din ce în ce mai mare i-a făcut pe crescători să se gândească de două ori dacă au de gând să mărească preţul. Pentru animalele vii, cumpărătorii vor plăti aproximativ 14 lei pe kilogram, iar pentru cele tranşate 25 de lei. Producătorii spun că vânzările de carne de oaie au scăzut în ultima perioadă cu 30%, iar Sărbătoarele Paştelui ar fi singura şansă de revenire.

„Să vindem la 30 de lei kg de carcasă nu ne acoprim costurile, dar trebuie să ţinem cont de puterea de cumpărare a românilor. Şi nu e cerere pe piaţă. Anul acesta oferta depăşeşte cerera. (…) Părerea mea e că va fi la fel ca anul trecut, în jur de 25 de lei kg de carcasă de carne”, a declarat Andrei Marcel, preşedintele Sindicatul Crescătorilor de Ovine din România

Pe lângă vânzările din perioada Paştelui, exporturile ar fi o alta modalitate de salvare a pieţei cărnii.

Preferinţa românilor când vine vorba de carne dictează vânzările în perioada sărbătorilor. Tot mai mulţi preferă carena de porc, pui sau chiar vită, iar supermarketurile pregătesc o multime de promoţii şi discounturi la aceste segmente, tocmai pentru a păstra numărul mare cumpărători. de Paşte şi ouăle se vor ieftini, iar la poarta fermelor vor fi chiar cu 40% mai ieftine, ajungând chiar la 20 de bani. Legumele rămân la acelaşi preţ ca şi anul trecut, aşa că bugetul pentru masa de Paşte nu va depăşi câteva sute de lei.