Merkel şi Sarkozy pun presiune asupra fiscalităţii

0

Cancelarul german Angela Merkel (CDU) a susţinut din nou, cu putere, impozitul pe tranzacţiile financiare. Ea este „personal” pentru introducerea taxei, a declarat Merkel după discuţiile purtate cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy la Berlin, chiar dacă Guvernul federal nu este întru totul de acord.

 

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy sunt pentru introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, de preferat la nivelul tuturor celor 27 de ţări UE, a adăugat şeful CDU. Noi trebuie să trecem la treabă.

 

În primul rând să se obţină până în martie acordul pentru un ministru de finanţe UE. Sarkozy a anunţat, înainte de prima întâlnire cu Angela Merkel din acest an, introducerea unilaterală, până în martie, a impozitului în Franţa.

 

Creştere economică şi locurile de muncă


Merkel a anunţat, după discuţiile purtate cu Sarkozy,şi faptul că ambele ţări vor ca la summitul UE de la sfârşitul lunii să se facă propuneri pentru o mai puternică creştere economică şi ocupare a forţei de muncă. În plus faţă de consolidarea bugetară, aceasta este „doua etapă” strict necesară. În prezent, este în curs o analiză de ansamblu asupra diferitelor reglementări de pe piaţa muncii din ţările UE, în scopul de a „învăţa de la cei mai buni.”

 

În plus, Merkel a cerut Greciei să-şi îndeplinească angajamentele pentru a depăşi criza datoriilor. Germania şi Franţa se angajează să asigure că următoarele miliarde de ajutor vor fi plătite pentru ca Grecia să rămână în zona euro, a declarat Merkel la conferinţa de presă. Condiţia esenţială este, totuşi, ca guvernul de la Atena să-şi respecte angajamentele asumate. În acelaşi timp, trebuie să se revină la restructurarea datoriei. Fără punerea în practică a acestor măsuri, este posibil să înceteze fluxul de numerar spre Atena.

Merkel şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu discuţiile pentru formarea unei uniuni fiscale, idee aprobată în principiu la summitul UE din decembrie.

 

Este posibil ca tratatele să fie semnate deja la următorul summit de la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai târziu acest lucru se va întâmpla în luna martie. Acordurile angajează ţările europene la respectarea disciplinei fiscale, în scopul de a rezolva pentru totdeauna criza datoriilor.

Grecia rămâne, cu toate acestea, cea mai mare problemă. Această ţară are nevoie urgentă de un nou ajutor de miliarde de euro în luna martie, în caz contrar ea va fi în stare de faliment. Totuşi, reformele propuse, prin care statul trebuie să acţioneze, vor majora veniturile lent.