Mesaj ironic al Primăriei Ciugud pentru ION, robotul lui Ciucă: „Te învăţăm o primă lecţie, să nu furi”

Primăria Ciugud, cea care oferă localnicilor multe servicii digitale și care are propriile aplicaţii informatice, acuză că în filmul de prezentare al consilierului robot de la Guvern, ION, există o imagine furată.

Reprezentații Primăriei din Ciugud spun că motajul filmului de prezentare a lui Ion, conţine o fotografie preluată dintr-un film mai vechi al şcolii din comună.

„Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”)”, afirmă reprezentanţii primăriei, la finalul unei scrisori adresate lui ION.

Ulterior, într-o nouă postare, ei precizează că îl iartă şi că nu au vrut să îl tragă „aşa de tare de urechi” pe ION, din primele zile de viaţă, ci doar au încercat să îi atragă atenţia pentru a înţelege că a greşit.

Imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea

„Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparţine.

Fetiţa din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al şcolii noastre.

Aşa că, dragă Ion, înainte de toate, îţi recomandăm să înveţi bine legislaţia românească şi Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îţi însuşeşti pe nedrept munca altora.

Ştim că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greşi e omeneşte” şi ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus şi noi umărul la promovarea ta”, se arăta într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Ciugud, de fapt o scrisoare adresată lui ION, care conţinea un decalog al transformării digitale.

S-au supărat, dar îi iartă pe ION

Ulterior, reprezentanţii Primăriei Ciugud au revenit, explicând că îl iartă pe ION.

”Doar cine nu munceşte, nu greşeşte! Nu am vrut să îl tragem aşa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viaţă, ci doar am încercat să îi atragem atenţia pentru a înţelege că a greşit.

Ne pare rău că s-a creat o întreagă dezbatere despre greşeala lui ION şi sperăm să îi acordăm cu toţii încă o şansă. Ne pare rău că dintr-un demers serios privind transformarea digitală a României s-a ajuns la interpretări politice, iar ION a fost târât în primul său scandal public. Noi îl iertăm pe ION deoarece avem nevoie de proiecte inovative şi acestea trebuie susţinute. Ne bucurăm că ION ne-a răspuns, spunând că a învăţat din această experienţă”, explică cei din Ciugud.

ION nu a încălcat legea

De asemenea, precizează că, din punct de vedere legal, fapta nu poate fi considerată o încălcare a legislaţiei privind imaginea minorului, pentru că faţa fetiţei este aproape în totalitate acoperită.

„În concluzie, noi doar i-am atras atenţia lui Ion ca înveţe să nu îşi însuşească munca altora, în acest caz cele câteva imagini scurte din filmul nostru. Nu ne-am supărat, nu îl acuzăm şi nu îl criticăm.

Mai mult, sperăm că, în afară de acest final al scrisorii, să se preia şi faptul că ne dorim să fim parteneri pentru autorităţile statului în transformarea digitală a României. În final, ne bucurăm că mesajul nostru a ajuns la ION şi sperăm să încheiem această dezbatere la Ciugud, vorbind despre „România smart””, explică reprezentanţii Primăriei Ciugud.

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, pe primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

Numele său este ION şi vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de către cercetătorii români, „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a adăugat şeful Executivului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed