Mesajul lui Klaus Iohannis, de ziua României: „Să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri la recepţia de la Palatul Cotroceni oferită cu prilejul Zilei Naţionale a României, că este responsabilitatea cetăţenilor români să protejeze viitorul naţiunii şi să rămână vigilenţi „în faţa curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenţi, pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului nostru de valori”.

„Suntem cu toţii conştienţi că în România mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amânate atât de mult timp trebuie să continue într-un ritm mult mai alert. Susţinerea investiţiilor, întărirea capacităţii instituţiilor de a servi corect interesele cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea serviciilor de sănătate, modernizarea administraţiei publice sunt obiective la care s-a început să se lucreze, dar nu am ajuns încă unde ne-am propus. În ultimii ani, au fost demarate numeroase proiecte mari, inclusiv în zona energetică, unde s-au pus bazele utilizării unor tehnologii verzi care să reducă semnificativ dependenţa de gazul importat, aspect vital în actuala situaţie geopolitică. Au fost pornite reforme ale sistemelor publice, avem noi legi ale educaţiei, continuăm digitalizarea administraţiei, avem asigurate resurse pentru modernizarea Armatei într-un context extrem de dificil”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri la recepţia de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a subliniat că trebuie să continue reformele demarate şi anul viitor, 2024 fiind „un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”.

„Toate trebuie continuate. 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului. Şi aceasta deoarece vom avea alegeri europarlamentare, când îi vom desemna pe cei care ne fac, sperăm, auzită vocea în Uniunea Europeană, vom avea alegeri locale, cele care determină evoluţia comunităţilor în care trăim, alegeri parlamentare, care vor contura majoritatea de guvernare, şi alegeri prezidenţiale, care vor arăta opţiunea românilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Rezultatele acestui veritabil maraton electoral vor stabili cursul spre care naţiunea noastră se va îndrepta în următorii ani. Va fi un temeinic exerciţiu al maturităţii noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri, într-un an în care se vor împlini trei decenii şi jumătate de la Revoluţia din Decembrie 1989”, a mai spus preşedintele Iohannis.

El a punctat că românii trebuie să fie vigilenţi la curentele extremiste care pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului de valori.

„Să nu uităm că drumul către libertate şi democraţie a fost lung şi anevoios şi a implicat sacrificii enorme din partea multor generaţii. Datorită lor, avem astăzi dreptul fundamental de a ne exercita votul, singurul instrument democratic prin care decidem cursul ţării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi, totodată, să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenţi, pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului nostru de valori”, a explicat Preşedintele Româniie.

„Am trecut în ultimii ani prin crize grave, culminând cu începerea unui război la graniţele noastre, un război care părea de neconceput pentru Europa acestor vremuri”, a continuat preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu au fost deloc uşoare lunile de incertitudini şi de temeri despre cum ar putea să evolueze situaţia. Dar, chiar dacă aceste crize nu sunt încheiate, putem spune cu încredere că am reuşit să menţinem economia solidă, să încurajăm investiţiile, să asigurăm securitatea cetăţenilor noştri. Şi toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje politice toxice, chiar dacă i se pot reproşa lucruri şi acestei guvernări. Fără o coerenţă guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crizele multiple cu care ne confruntăm. Însă cel mai important sprijin pe care se bazează naţiunea noastră sunteţi dumneavoastră, dragi români! Şi de aceea, cu prilejul Zilei Naţionale, vă mulţumesc pentru că purtaţi România în suflet şi, cu pasiunea, dedicarea şi implicarea voastră, sunteţi forţa care determină progresul şi bunăstarea întregii noastre societăţi!”, a mai spus şeful statului.

Acesta i-a îndemnat pe români să păstreze „neclintit” spiritul Marii Uniri şi al „celor peste o sută de mii de români care, plini de emoţie, devotament şi curaj, au venit la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, să îşi dea mâna ca între fraţi”.

„Sunteţi cei care, în cele mai dificile momente – şi nu au fost puţine în ultimii ani – aţi avut tăria de a nu renunţa şi de a merge mai departe cu speranţa că, prin hotărâre şi perseverenţă, ne construim un viitor mai bun. Să păstrăm neclintit spiritul Marii Uniri şi al celor peste o sută de mii de români care, plini de emoţie, devotament şi curaj, au venit la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, să îşi dea mâna ca între fraţi. Acelaşi spirit să ne călăuzească şi de acum înainte şi să transformăm împreună România în ţara pe care ne-o dorim! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a conchis Klaus Iohannis.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri