”Mi-au spus că PORCII au PESTĂ. Am săpat GROAPA, am luat VAR. Acum mă sună că PORCII SUNT SĂNĂTOȘI!”

0

În urmă cu două zile, exact în ziua în care Agrointeligenţa a publicat cererea crescătorului de a-i fi asomaţi preventiv animalele, cei de la DSV Tulcea l-au anunţat că are Pestă Porcină Africană în exploataţie. Era vorba despre o suspiciune care s-a mediatizat rapid. Astăzi, 4 august, fermierul a fost sunat şi i s-a spus că, de fapt, analizele au ieşit negative, că porcii sunt sănătoşi  – că au fost sănătoşi tot timpul, şi că poate căuta un abator să îi preia.

Ne-au spus astăzi (sâmbătă – 4 august) că putem livra porcii după două zile în care ne-au ţinut în stres şi…acum două zile ne-au spus că aveam Pestă Porcină Africană. Noi am săpat gropi, am ţinut porcii flămânzi şi fără apă, s-au mâncat între ei, şi acum, după două zile, spune că porcii sunt sănătoşi, n-au PPA”, a declarat pentru Agrointeligenţa – www.agrointel.ro fermierul Dumitru Bărbieru, administratorul explotaţiei DAB Zootehnica din Tulcea.

mai multe, pe agrointel.ro

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.

„De la data confirmării prezenţei Pestei Porcine Africane (PPA) în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici. În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale (deţinute de Carniprod n.r.) a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia (Pigcom din judeţul Tulcea n.r.) s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi şi 20 de porci mistreţi”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.